fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Politiker, våga ge sjukvården ansvaret för missbruks-vården

Publicerad: 24 november 2010, 09:22

Bristen på svensk missbruksvård är en skamfläck och har så varit under lång tid. Det är bra att regeringens särskilda utredare av missbruksvården, Gerhard Larsson, har gett sig in i debatten och ger sig på en del myter.


Vården av svenska missbrukare lider svårt av svartepetterleken mellan kommuner och landsting, ingen vill ta ett ordentligt ansvar. Men mest lider svensk missbruksvård av politisk puritanism och strutsbeteende.

I början av 1980-talet vann Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS) och Hasselakollektivet debatten kring hur svensk narkotikapolitik skulle utformas. Deras lära var enkel och för många väldigt attraktiv. Missbrukaren finansierade sitt missbruk genom att försöka påverka kompisar att börja droga och sedan sälja droger till dem. De levde ett asocialt liv utanför samhället.

Detta gick bara att bekämpa med en nolltoleranslinje som huvudsakligen skulle ske genom att polisen jagade missbrukare och sedan skulle missbrukarna tvångsvårdas. Tvångsvården skedde gärna genom att skicka ungdomarna till ett behandlingshem långt ifrån storstaden och där fick de missanpassade ungdomarna lära sig regler och normer och att arbeta.

Sedan dess har svenska politiker varit paniskt rädda för någon annan missbrukspolitik än den repressiva. Detta trots att den förda narkotika­politiken inte alls varit speciellt framgångsrik. Under den senaste tioårsperioden har narkotikamissbruket ökat med cirka 15 procent. Den narkotikarelaterade dödligheten är i Sverige som EU-genomsnittet, medan till exempel Nederländerna har en klart lägre dödlighet.

Till och med en så enkel och väldokumenterad åtgärd som att ge sprutnarkomaner tillgång till rena sprutor har debatterats under åratal, och först nu törs fler än skåningarna bidra till att minska smittspridningen av hiv och hepatit bland narkotikamissbrukare.

Men det räcker inte alls. Det är dags att ta några tydliga steg till.

■ Ge sjukvården ansvaret, men också resurser, för all missbruksvård.
     ■ Ge missbrukarna rätt till vård genom att till exempel ta in missbruksvården i vårdgarantin.
     ■ Ge missbrukarna möjlighet till läkemedelsbehandling med exempelvis Metadon, Subutex och Suboxone.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev