Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Privatpraktiker har svikits av sina "vänner"

Publicerad: 17 februari 2009, 12:50

Så har riksdagen tagit beslutet om ersättningsetableringar för de privatpraktiserande läkare och sjuk­gymnaster som har rätt att gå på den nationella taxan. Det kan låta positivt – men det är det inte. Riksdagsbeslutet riskerar att bli ännu ett steg på vägen mot praktikerkårens borttynande.


Privatpraktiserande sjukgymnaster och läkare är en grupp som är ordentligt misshandlad av politikerna. Först begränsade socialdemokratiska regeringar privatpraktikernas rättigheter. När nu de borgerliga partierna ska genomföra löftena om ersättningsetableringar blir det ur askan i elden.
Privatpraktikerna får nu kvitto på att politiker, av alla kulörer, inte kan tåla sjukvård som ges utanför det offentliga systemet. Jag hävdar att privatpraktikerna, tillsammans med det ytterliga fåtal vårdgivare som står helt utanför offentlig ersättning, erbjuder det enda verkliga alternativet till offentligt styrd sjukvård i Sverige.

Uppenbarligen är det just självständigheten som stör landstingsledningar och landstingspolitiker. Enligt mina uppgifter har både enskilda landstingspolitiker och företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting idkat massiv lobbyverksamhet gentemot rikspolitikerna. Budskapet har varit tydligt: Praktikerkåren, som går på taxan, ska bort – ge dem så oförmånliga och svår­bedömda villkor som möjligt.

Osäkerheterna kring förändringarna är nu så stora att nästan ingen kommer att våga köpa en praktik för att kunna arbeta vidare i taxesystemet.

De stora svikarna mot privatpraktikerna är:

» Moderaterna, som länge lovat att införa lättnader i systemet.

» Övriga borgerliga partier, som inte genomför de löften som gavs inför det senaste valet.

» Läkarförbundet, som tydligen inte vill ha kvar privatpraktikerna som medlemmar. Här har sjukgymnasternas fackförbund agerat betydligt mera aktivt.

» Läkartidningen, som konsekvent undvikit att driva rättighetsfrågorna för privatpraktikerna. Det är betecknande att Läkartidningen (tisdag förmiddag den 17 februari) fortfarande inte rapporterat om riksdagsbeslutet på sin sajt – beslutet togs den 12 februari.

Det är sagt tidigare – med sådana vänner behöver privatpraktikerna inga fiender.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Kostliga turer kring Becel

Kan man låna ut sin vetenskapliga titel (och Karolinska institutets renommé) till vilka kommersiella intressen som helst? Nej, någonstans går gränsen – även för professor Claude Marcus, obesitasforskare.

Dagens Medicin har tidigare kritiserat Claude Marcus för att han lånar ut sitt namn och titel till McDonalds hemsida. I går, tisdagen den 17 februari, skulle Claude Marcus ha talat om lättmargarinet Becel på en pressträff i Stockholm, engagerad av matjätten Unilever. Men efter att Hjärt-lungfonden hastigt avbrutit samarbetet med Unilever fick även Claude Marcus kalla fötter och mötet ställdes in. Det var nog klokt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev