Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Regeringen måste ta ansvar för att hela landet har bra sjukvård

Publicerad: 9 februari 2011, 10:11

Sakta och säkert håller den gamla landstingsorganisationen på att gå i graven och det är knappast någon som kommer att sakna den. Men vad som kommer i stället är inte lika klart.


Regeringens och statens dröm har varit att den gamla landstingsorganisationen ersätts av en regionorganisation där man samlar sjukvård, infrastruktur, utveckling och en del statlig tillsyn. Tanken var att de nya regionerna skulle vara större än de gamla landstingen, från början var kravet en miljon invånare, för att på så sätt få ekonomi och kraft att driva både sjukvård och regionutveckling. Men kravet på en miljon invånare har staten släppt eftersom man inte velat tvinga fram hur de nya regionerna ska se ut. I stället hoppas man att kommunerna lokalt ska komma överens om framtidens regioner.

Hittills har fyra regioner bildats och de spretar i storlek och uppbyggnad, från minimala Gotland som ju bara är en kommun till stora Västra Götaland. Däremellan kommer Skåne och Halland.

Vår kartläggning i tidningen visar på de svårigheter som finns för dem som funderar på hur deras region ska se ut. Regeringen säger till och med att den som fortfarande vill vara landsting ska kunna få vara det. Det innebär att vi kan få en situation där vi har län, landsting och regioner samtidigt. Det vore riktigt olyckligt.

Det som nu håller på att hända är att de som är starka och som vet vad de vill kommer att bli vinnare, medan de svaga som inte blir valda förlorar. Det går redan att ana två typer av landsting som kan få det riktigt tufft. De som har universitetssjukhus utanför storstadsområdena, alltså Västerbotten, Uppsala, Östergötland och Örebro. Ska de ha råd att ha kvar sina universitetssjukhus kommer det krävas att de får med sig flera andra landsting runt omkring. Men de andra kanske vill vara självständiga som Halland och shoppa specialistvård där den är billigast och fysiskt närmast.

Andra förlorare kan bli fattiga landsting som ingen vill ha, till exempel Blekinge och Kronoberg som vill höra till Skåne, men där skåningarna kanske kan förstå logiken i att samordna sjukvården, men knappast regionpolitiken. Skåne vill se en växande Öresundsregion och inte lägga energi på Östkusten.

Det är inte rimligt att staten stoppar huvudet i sanden och hoppas att saker och ting löser sig av sig själv. Regeringen måste ta ansvar för hela folkets tillgång till bra sjukvård.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev