Krönika
Sara Heyman: Resorna som jag gärna hade sluppit
Sara Heyman skriver om hur hon som förstagångsmamma högst sannolikt skulle ha börjat gråta av tacksamhet om vården hade kommit in i hemmet.
Publicerad: 14 oktober 2020, 15:22
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Malin Wernström
PKU-testet skulle tas på mödravården i stan, ett par dygn efter att vi kommit hem. I det hudlösa tillstånd man är i som nybliven förälder, i något slags chock och ängslig kring det mesta, skulle vi ut. Vi bodde i Tensta och ägde ingen bil – det fick bli tunnelbana.
Någon dag senare var det dags igen: hörseltest. Det, vill jag minnas, skulle göras på Danderyds sjukhus. Tunnelbana igen, byte vid T-centralen i eftermiddagens rusningstrafik. Lite senare trasslade jag mig till en amningsmottagning på Södersjukhuset. Tunnelbana och buss. Det var vinter och mycket snö det året. Mycket kläder – och oerhört mycket stress för en inte särskilt cool förstagångsmamma.
Att ha en hel stad som arbetsfält passar förstås inte alla som jobbar med mödravård. Och det finns en del, berättar initiativtagaren Christine Rubertsson, som känner att hembesök, att bokstavligen klättra upp i folks sängar, inte är något för dem. Så bra då att det finns många olika jobb för en barnmorska.
De som har sökt sig till BB Hemma verkar stortrivas. De berättar att de får så mycket tillbaka. Den erfarna undersköterskan Anneli Bakic berättar om de stressade situationer som lätt uppstår på sjukhuset, där endast en familjemedlem får vara med. Mammor som kanske oroar sig för barn som är kvar hemma. Ett utgångsläge som förstås ger mindre kvalitet i vårdmötet för alla inblandade.
Jag föreställer mig hur jag själv som nyförlöst 28-åring hade reagerat om jag hade fått höra: ”Du behöver inte åka någonstans, vi kommer till dig. Vi ringer varje dag den första veckan, och om det behövs kommer vi och stöttar med amningen.” Jag hade högst sannolikt börjat gråta av tacksamhet.
Kanske kan man börja tänka annorlunda även inom fler områden? Kanske finns det även andra patientgrupper som skulle känna samma fördelar. Vi är ju i ett skifte där vård flyttas ut från sjukhusen. I slutändan behöver det kanske inte bli dyrare.
Vill man göra långsiktiga vinster – för klimatet, vårdkvaliteten, effektivitet, vårdpersonalens hälsa och inte minst smittskydd – ja då är det kanske dags att bättre börja utnyttja en av de viktigaste uppfinningarna för sjukvården sedan 1800-talet: Cykeln.
Plus
Den stora kartläggning som precis påbörjats av gravida och nyblivna mammors upplevelser före, under och efter förlossningen. Projektet är en del i SKR:s arbete för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa.
Minus
Att det inte är mer ljus på den fortfarande häpnadsväckande skeva könsfördelningen bland sjuksköterskor.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sara Heyman