Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Röda korset äventyrar viktig förändring

Publicerad: 18 augusti 2009, 14:02

Dagens Medicin har under lång tid argumenterat för att bidrag till forskning och välgörenhet skulle vara avdragsgilla. Det kräver politiska beslut – vilket inte borde innebära några stora svårigheter för alliansmajoriteten som redan utlovat en sådan förändring.


Att särskilt gynna forskning och välgörenhet ställer stora krav på forskare och välgörenhetsorganisationerna. Det får inte finnas misstankar om att bidrag från allmänhet och företag förslösas – medvetet eller omedvetet – på fel ändamål. Kontrollen över pengarna och deras användning måste vara ”mer än fullgod”.

Därför är det särskilt olyckligt att Röda korset och Cancerfonden just nu – när politiska beslut ska tas – misstänks för att inte ha tillräcklig inre kontroll. I fokus står den förre kommunikationsdirektören på Röda korset, Johan af Donner, som utreds för att ha tillskansat sig miljonbelopp.

Kritiker kan nu peka på Röda korset och Cancerfonden och påstå att inte ens de största och mest respekterade insamlingsorganisationerna klarar av sitt uppdrag.

Ledningen på Röda korset har tyvärr gjort sitt till för att förvärra situationen. När de första misstankarna kom fram tycks ledningen, med ordföranden Bengt Westerberg och general­sekreteraren Christer Zettergren i spetsen, ha försökt att lägga locket på. Detta har säkerligen minskat både allmänhetens och de politiska beslutsfattarnas förtroende för Röda korset.

Men också Cancerfonden dras med i förtroendekrisen. Också här misstänks Johan af Donner, som i en tidigare period var anställd på Cancerfonden, för oegentligheter. Men Cancerfonden har mörkat dessa misstankar under flera år. Inte förrän misstankarna kom i dagen på Röda korset tvingades Cancerfondens ledning till handling. Det ser inte bra ut.

Det betyder att både en forskningsinriktad och en välgörenhetsinriktad insamlingsorganisation visar upp stora brister samtidigt som politikerna ska ta viktiga beslut om att underlätta för dessa organisationer att samla in mer pengar.

Det är bara att hoppas på att riksdagen ser lång­siktigt på insamlingsorganisationernas uppgift och inför avdragsrätt.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev