Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Roligast och roligare i BMJ:s julutgåva

Publicerad: 18 december 2013, 10:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I mer än 30 år har det brittiska läkarförbundets tidskrift BMJ haft som tradition att avsluta året med en serie vetenskapliga arbeten av udda eller rolig karaktär.

Artiklarna genomgår samma process för peer review som det övriga materialet i tidskriften. Forskare uppmanas att skicka in potentiella bidrag redan i juli, och särskilt intressanta artiklar nagelfars sedan på ett eller flera möten under hösten. (Vem hade inte velat sitta med där?)

I den första julutgåvan från 1982 fanns bland annat en artikel om en kvinna som dömdes till döden genom hängning år 1650. När två läkare som fått kroppen för anatomisk dissekering skulle öppna kistan märkte de att kvinnan levde, trots att hängningen pågick i en halvtimme och att åskådare vid avrättningen dragit henne upp och ner i snaran. De båda läkarna lyckades återuppliva kvinnan som senare tillfrisknade och levde 15 år till. Läkarnas rapport kvalificerar för en modern fallrapport, enligt Trevor Hughes som analyserade händelserna i BMJ. Det berättas om i den här läsvärda artikeln i New York Times.

Med tiden har julartiklarna i BMJ fått expandera och de publiceras numera på tidskriftens webb i två omgångar, gissningsvis för att maximera det inte så lilla genomslaget i medier runt om i världen.

Årets upplaga bjuder på flera godbitar, här i fallande ordning efter vad jag själv tyckte var lustigast:

■ En nyzeeländsk enkelblindad pilotstudie av gifta par som pekar på risker med att den ena parten (kvinnan) inte alltid får låtas ha rätt.
■ En studie från Irland där forskare konstaterar att personer med efternamnet Brady har ökad risk för bradykardi, eller för långsam hjärtrytm, möjligen på grund av för höga nivåer av signalämnet bradykinin.
■ En undersökning av jungfrufödslar i USA, där 0,5 procent av unga kvinnor rapporterar att de fött barn trots att de inte haft sex eller genomgått någon form av assisterad befruktning.
■ En studie med slutsatsen att James Bonds funktionsnivå näppeligen överensstämmer med att han konsumerar fyra gånger mer alkohol än det högsta rekommenderade intaget, enligt en genomgång av samtliga 14 av Ian Flemings romaner. Den här grafiken är i sammanhanget värd ett helt eget omnämnande.
■ En översiktsartikel om skrattets betydelse för hälsan, där forskarna nyanserar fördelarna med denna fysiologiska funktion – en fallrapport har till exempel visat på ett en koppling mellan ett skrattanfall och död.
■ En undersökning av tyska forskare som pekar på att den av migrän drabbade kompositören Richard Wagner lät sina huvudplågor återspeglas i operan Siegfried.
■ En kanadensisk analys av möjliga orsaker till att vanliga människor följer kändisars felaktiga råd om hälsa, till exempel att tv-ikonen Michael Parkinson ska ha sagt att ”om du kan kissa på en vägg två fot framför dig, då har du inte [prostatacancer]”.
■ En studie från Spanien som bekräftar men tonar ner tidigare rapporter om att antalet födslar ökade kraftigt i Kataloninen nio månader efter att fotbollslaget Barcelona vunnit sin tredje stora titel på ett år.
■ En matematisk modellering av hälsoeffekterna av att äta ett äpple om dagen i relation till behandling med statiner.
■ En fallbeskrivning från ett sjukhus i Nederländerna där en patient uppmanades att dö av en klocka bredvid sjukhussängen.

Inte någon av de aktuella vetenskapliga arbetena når upp till min egen favorit från de senaste årens julutgåvor, nämligen denna danska studie om att alkohol inte kan absorberas genom fötterna.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev