Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Carl-Magnus Hake: Så kunde forskningsskandalen ha undvikits

Publicerad: 8 juli 2014, 21:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som tidskriften Natures egen nyhetsreporter skrev i förra veckan: ”Det verkade för bra för att vara sant, och det var det också”.

Det handlar förstås om resultaten som pekade på att vanliga kroppsceller kan omprogrammeras till att bli stamceller bara genom att utsättas för lite stress, till exempel ett milt syrabad. Processen döptes till Stap, stimulus-triggered acquisition of pluripotency.

Men efter en utdragen process stod det i förra veckan klart att Nature återkallade arbetena. Då hade fyndens trovärdighet sedan länge dömts ut efter att bland annat flera fel uppdagats i bilder i artiklarna. Enligt en officiell undersökning vid det japanska institutet Riken, där forskningen huvudsakligen bedrivits, ska också två av felen ha gjorts medvetet av den unga forskaren Haruko Obokata.

Den här sorgliga historien aktualiserar som ingen annan de problem som finns inom den biomedicinska forskningen – att många resultat är felaktiga på grund av dåligt utförda experiment.

Hur stort det här problemet är går inte att säga. Men i det mest kända exemplet kunde forskare vid det amerikanska läkemedelsföretaget Amgen bara upprepa experiment i 6 av 53 undersökta prekliniska cancerstudier i ledande tidskrifter.

En av forskarna vid Amgen skrev senare om hur man känner igen sex tecken på icke reproducerbar forskning. Om den manualen följts skulle möjligen Nature upptäckt problemen i Stap-studierna innan de publicerats, till exempel genom att man dubbelkollat alla bilderna.

Nature och dess chefredaktörer Philip Campbell har profilerat sig i kampen mot icke reproducerbar forskning, så därför måste den här historien svida än hårdare.

I en ledartikel i den inom biomedicinen välrenommerade tidskriften The Embo Journal strös lite ytterligare salt i såren. Just bättre bildkollar borde ha gjorts av Stap-studierna eftersom det handlade om så banbrytande forskning, anser chefredaktören Bernd Pulverer. När de första ryktena om studierna började cirkulera ombads bildanalytikern vid The Embo Journal att göra ett rutintest och hittade då ett antal av de aktuella felen. I den egna tidskriften upptäcks fel i bilder i ungefär vart femte fall, noterar Bernt Pulverer.

Även om Nature hävdar att det inte var möjligt att avslöja felen på förhand så har man lärt sig av läxan, ty i fortsättningen kommer tidskriften att kraftigt utöka stickprovskontroller av inskickade arbeten och inte bara lita på att allt är som det ska.

Vad händer med Haruko Obokata? Hon fortsätter att vidhålla att felen bara varit misstag. Efter en tids sjukskrivning har Obokata nu återvänt till laboratoriet, där hon under videoövervakning ska försöka upprepa experimenten som väckte så stor uppmärksamhet. Få tror att hon kommer att lyckas.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev