Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sälj aktierna eller lämna jobbet inga andra alternativ finns

Publicerad: 9 februari 2010, 14:17

För mig är det här med jäv väldigt enkelt. Om det finns någon som helst misstanke om att man i ett uppdrag inte kan fatta objektiva beslut på grund av att man också har motsatta intressen, så ska man avstå från att ta uppdraget. Alternativet är att se till så att risken för intressekonflikt försvinner.


Anna Karin Källén, som är tillförordnad kommunikationschef på Läkemedelsverket, har 108 000 aktier i läkemedelsföretaget Bio­vitrum. Det är aktier för cirka 3,5 miljoner kronor.

Varken Anna Karin Källén eller Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman tycker att det är något problem. Vilket är helt obegripligt. Normalt har Läkemedelsverket en tydlig och bra policy, den som är anställd på verket får inte ha aktier i läkemedelsföretag. Och det är ju självklart.

Det är inte svårt att förutse ett läge där Läkemedelsverket skulle behöva kommentera något som händer med Biovitrum eller deras produkter. I ett sådant läge är det naturligtvis så att man kommer att fråga sin kommunikationschef hur man ska hantera den uppkomna situationen. Det är då också uppenbart att det är lätt att fundera över vilken typ av råd Anna Karin Källén ger. Är det råd för att Läkemedelsverket på bästa sätt ska klara sitt myndighetsuppdrag? Eller är det råd för att se till att skadan blir så liten som möjlig för Biovitrum så att aktiekursen påverkas så positivt som möjligt?

Det är också alldeles uppenbart att många beslut som fattas på Läke­medels­verket kan påverka hur det går för Biovitrum och dess aktiekurs, både på kort och lång sikt.

Det spelar ingen roll att Anna Karin Källén inte har en fast anställning. Om hon ska kunna göra sitt jobb bra måste hon ha stor insyn i Läkemedels­verkets beslut och vara med och påverka dem. Då kan man inte ha aktier i ett enskilt läkemedels­företag.

Anna Karin Källén måste antingen sälja sina aktier eller frånsäga sig sitt uppdrag.

I vår artikel om vårdvalet i veckans pappersutgåva säger landstingsrådet Kent Ögren (s) så här:

– Rätt ska vara rätt. Det finns ingen anledning att gödsla med skatte­pengar till primärvården om de sedan kan hamna i privata vård­givares fickor.

När Kent Ögren nu tvingas införa vårdval så blev det plötsligt viktigt att kolla hur mycket pengar Norrbottens läns landsting lade på primärvården. Och det var mycket pengar, så därför minskar man nu den summan i budgeten.

Det visar tyvärr alltför väl hur en del socialdemokratiska politiker ser på privata entreprenörer. Det anses helt orimligt att en privat aktör ska kunna få ut vinst genom att effektivisera en offentlig verksamhet. Det är ett korkat synsätt. Använd entreprenörerna för att både höja kvalitet och att spara pengar. Det är bara bra om de dessutom själva gör en rimlig vinst.

Ingen skulle komma på tanken att ifrågasätta att ett privat städföretag gör vinst på att städa för skattepengar.

Mikael Nestius
chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev