torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Susanna Pagels: ”Sjukvården annonserar efter positiva zombies”

Är omvårdnaden inte tillräckligt bra kan priset för behandlingen bli för högt, skriver Dagens Medicins reporter Susanna Pagels.

Publicerad: 22 oktober 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanna Pagels, resonerar kring vikten av omvårdnad.

Foto: Jocke Hedell


Ämnen i artikeln:

RCCSahlgrenska universitetssjukhuset

”Han dog, det är sant, men febern lämnade honom”, säger läkaren/barberaren i Holbergs 1700-talssatir sedan patienten i kurerande syfte fastat i sex dagar.

 ”Operationen lyckades men patienten dog”, är annars ett vanligare sätt att uttrycka att det önskade resultatet visserligen uppnåddes men brast på andra väsentliga punkter.

Jag kan inte låta bli att höra de här citaten inombords när jag skriver på temat omvårdnad. God omvårdnad är ju en av de här väsentliga punkterna. Är omvårdnaden inte tillräckligt bra kan priset för behandlingen bli för högt. ”Omvårdnad är inte bara att hålla handen, det kan alla göra. Vi specialistsjuksköterskor är inte mer utbytbara än läkarna”, som en specialistsjuksköterska sa som jag nyligen pratade med. 

Välutbildade sjuksköterskor är avgörande för patientsäkerheten, antal komplikationer och patienternas överlevnad, det har visats i många studier av framför allt sjuksköterskan och professorn Linda Aiken och hennes forskargrupper. 

Studierna har också visat också hur dödligheten ökar för varje extra patient som sjuksköterskan förutsätts ta hand om. 

Därför känns det naturligt att de nationella vårdprogrammen för cancer uppdateras med betydligt fylligare och mer diagnosspecifika avsnitt för omvårdnad, något som drivs på av RCC och föreningen Sjuksköterskor i cancervård. 

Evidensbaserade råd och rekommendationer som kan hjälpa patienten att må bättre och mäkta med en svår behandling, borde höra hemma i ett vårdprogram kan man tycka. 

En stötesten sägs vara att sjuksköterskorna inte avdelas tiden för att sitta ner tillsammans för att göra jobbet. Där kan man önska att arbetsgivarna tänkte en gång till.

Det kan man också önska om vissa mossiga arbetsgivares syn på sjuksköterskor inom psykiatrin. En svensk studie visar hur sjukvården snarare annonserar efter positiva zombies i stället för de högutbildade kompetenta psykiatrisjuksköterskor som sannolikt behövs. ”Ingen arbetsgivare efterfrågade generell examen”, enligt forskarna.

infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tog man i stället vara på specialistsjuksköterskornas kompetens. De utredde antalet fallolyckor bakåt, intervjuade patienterna och kunde med rätt enkla preventiva åtgärder på kort tid minska fallen med 40 procent.

Läs alla Dagens Medicins artiklar inom omvårdnad.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev