Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sjukvården måste förstå att maten är en del av vården

Publicerad: 26 januari 2011, 08:09

Kvaliteten på svensk skolmat har ofta varit föremål för offentlig debatt, liksom kvaliteten på maten på olika äldreboenden. Trots de stora volymerna har sjukhusmaten sällan varit lika debatterad, antagligen beror det på att människor för det mesta vistas ganska kort tid på ett sjukhus.


Men när Stockholms läns landsting bestämde sig för att köpa in det mesta av landstingets mat från företaget Sodexo, blev det ett ramaskri. Massproducerad mat i svarta plastbyttor som ska värmas i mikro och som dessutom inte smakar så mycket väckte starka känslor. Kritiken gick ut på att det enda landstingsledningen brydde sig om var priset på maten. Sodexos start med felleveranser, klagande patienter, arg personal och matlådor som exploderade förbättrade inte situationen för Sodexo och för dem som var ansvariga för upphandlingen.

Nu kommer frågan om sjukhusmaten upp på en ny nivå. Som vi kan berätta i dagens tidning så tar Socialstyrelsen över ansvaret för kostrekommendationerna. Nya kostråd kommer till sommaren, men på Socialstyrelsen funderar man också på om man inte bara ska ge råd utan även skriva ihop föreskrifter om sjukvårdens ansvar för kost och näring. Allt med syftet att sjukvården ska förstå att kosten är en del av den sjukvård som patienten får på sjukhuset.

Det är klart att all sjukhusmat borde tillagas så lokalt som möjligt, med närproducerade råvaror med högt näringsvärde och bra smak. Jag tror inte det går att överskatta betydelsen av god, näringsriktig mat när det gäller en människas välbefinnande.

Det som är svårt när det gäller mat på sjukhus är att om inte maten ska lagas lokalt på varje avdelning kommer det per automatik att bli massproducerad mat i stora volymer.

Vårt reportage från en vårdavdelning på Karolinska i Huddinge visar snarare på att det viktiga är hur man tar hand om maten lokalt. På den här avdelningen anser man att avtalet med Sodexo rätt utnyttjat ger stora möjligheter att anpassa maten till varje patient och se till att alla får varm, god och näringsriktig mat. Men det kräver en matansvarig som tar sitt jobb på allvar och som fått rätt förutsättningar.

Jag hoppas att Socialstyrelsen med sitt nya matansvar verkligen kommer att inspektera och kontrollera hur maten smakar, anpassas och presenteras. Det är det sista ledet i kedjan som är det viktigaste.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News