Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Skaffa en egen variant av Corrigans hemliga dörr”

Publicerad: 10 juni 2016, 11:00

Läkaren Dominic Corrigan hade en hemlig bakdörr på mottagningen för att få andrum. Skaffa en mental sådan. Det är distriktsläkare Katarina Stolt Simfors tips, som inte minst gäller unga i jobbet.


Det finns ju undersökningar av vad folk kontrollerar först när de kliver in på ett hotellrum. Badrummet? Minibaren? För egen del hamnar nog utrymningsvägar högt på listan. Man kan ju tänka att detta beror på något neurotiskt drag eller att jag sett för många James Bond-filmer med frågeställningen: Flyktvägar från balkongen? Det finns dock flera stråk i detta. Vi behöver ju olika utgångar och ser man ingen väg ut måste man tillskansa sig en.

Det berättas om den irländska läkaren Dominic Corrigan och hans hemliga dörr.

Corrigan hade en läkarmottagning i 1800-talets Dublin och blev så överhopad av arbete och patienter att han lät installera en hemlig dörr inne på sin mottagningsexpedition där han kunde smita ut bakvägen när den vanliga entrén blockerades av hjälpsökande patienter.

Jag gillar det där med hemlig. Alltså ingen vanlig extra köksdörr, där kraven kan stå och lurpassa på ytterligare ett ställe, utan en hemlig, dold dörr, som ledde honom bort till ett ostört fritt ställe, som endast han förfogade över.

Det är något sympatiskt över Corrigan. Hans dilemma har ju verkligen aktualitet, känslan av otillräcklighet lever kvar genom seklerna och är kanske en sann men inte så hävdvunnen erfarenhet av läkaryrket och inte överst på listan när det gäller stolt tradition. Här kan man känna en kontinuitet från förr fram till vår tid, trots alla välvilliga omorganisationer och datoriseringar.

Långa arbetsdagar, för mycket pappersarbete, brist på sängplatser och mottagningstider, trista kompromisser, omöjliga direktiv, politiska påbud och smala ekonomiska ramar. Otillräckligheten lever vidare. Och så kan vi yvas över organisationsinkompetens och datorhaverier. Ibland stämmer det och ibland tänker jag att styrsystemen och datorerna är en projektionsyta för en större otillräcklighetsfrustration.

Otillräcklighetsfrustrationen kan få en att backa, kippa efter luft, treva med handen bakom ryggen efter en utgång, efter den hemliga dörren samtidigt som den obehagliga insikten växer att alla svårigheter kanske inte bara är organisatoriska, politiska eller datatekniska, hur gärna man än vill och försöker. För man kläms också mot väggen av obalansen mellan sina ansträngningar och det mediokra resultatet. Man kläms av dåliga behandlingsresultat. Svåra patienter.

För mycket dödsfall.

Kanske är det något av det viktigaste att förmedla till yngre kollegor, du måste leta rätt på din metaforiska variant av Corrigans hemliga dörr. Dörren uppstår genom att man på arbetet ber om hjälp, frågar, delar funderingar och beslut, fikar, pratar, försöker äta på regelbundna tider, sover, vilar, inte överarbetar saker om det inte är av nöden och tar ledigt.

Och när man öppnar dörren mynnar den ut precis där man själv bestämt. Till ett eget ställe av vila, återhämtning och inre lugn.

En egen nödutgång.

KATARINA STOLT SIMFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News