Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Skrattretande nonchalanta signaler från Pfizer

Publicerad: 9 maj 2014, 14:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sannolikheten förefaller vara liten för att amerikanska Pfizer skulle misslyckas med att lägga beslag på svensk-brittiska Astra Zeneca. Ledningen för Astra Zeneca kämpar förvisso emot och framhåller vilken jätteljus framtid företaget har om det får vara kvar. Men det verkar bara vara en fråga om rätt prislapp för att ägarna ska acceptera Pfizers bud.

Vi vet sedan tidigare vad som hänt när svensk läkemedelsindustri hamnat i amerikanska händer. Den en gång stora Pharmaciakoncernen är sedan länge slagen i bitar sedan man först gick ihop med Upjohn och sedan köptes av just Pfizer, som lade beslag på Xalatan, Genotropin och andra stora varumärken.

Mycket talar för att Astra Zenecas kvarvarande forskningsanläggning i Mölndal går en mörk framtid till mötes när/om Pfizers köp går igenom.

För det är närmaste skrattretande hur lite intresserad den amerikanska läkemedelsjätten verkar vara av den svenska verksamheten. Ett viktigt motiv till affären är att Pfizer ska bli brittiskt och därigenom få skattelättnader. Sålunda smöras det ordentligt gentemot Storbritannien.

Turerna kring det grafikblad som Pfizer låtit göra har under veckan varit en tragikomisk läsning i Svensk Farmaci. Grafiken ska visa på fördelarna med ett samgående för en brittisk publik. Och det är  slående är att Sverige inte nämns överhuvudtaget. När Svensk Farmaci frågar Pfizer om detta ges bara svävande icke-svar. Inte ens Pfizers svenske talesperson kan säga något vettigt. När Pfizer till slut ändrar grafiken så tycks Sverige fortfarande inte existera i planerna.

Vidare torde det främst vara Astra Zenecas onkologipipeline som Pfizer vill komma åt – en forskning som långt ifrån är ett profilområde för Mölndal.

Visserligen har stora delar av Astra Zenecas verksamhet i Sverige redan monterats ner av företaget självt. Men efter ett stålbad verkar bolaget vara på rätt köl igen. Jag unnar verkligen medarbetarna i Mölndal arbetsro i att visa att innovationskraften sitter i sedan Astra Hässles dagar.

Sveriges har tappat sin topposition i den medicinska forskningen. Att ha kvar en stor läkemedelsindustri tror jag är av central betydelse för att vi inte ska hamna än mer på efterkälken. I Storbritannien har forskarsamhället gått ut och protesterat mot Pfizers planer. Men i Sverige har det varit märkbart tyst, närmast resignerat.

Sådana röster hade kanske kunnat få åtminstone Investor, som äger en liten del av Astra Zeneca, att fortsätta tacka nej även när ett högre bud kommer.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev