måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Snart får jag kanske jobba på Hälsocentralen Nutella”

Publicerad: 23 mars 2018, 11:00

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Henrik Widegren spår mer fantasifulla namn på vårdinrättningarna i framtiden.

Ämnen i artikeln:

KryMin DoktorAkademiska sjukhusetCapio S:t Görans sjukhusKarolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetSophiahemmet

Sjukvård är en seriös verksamhet. Att dia­gnosti­sera, behandla och vårda är viktigt och tas på allvar. Denna inställning speglas i namnen på våra sjukvårdsinrättningar.

Det vanligaste är att sjukhusen döps efter geografi: Skånes universitetssjukhus, Norra Älvsborgs länssjukhus och Falu lasarett. Tråkiga, men naturliga och officiella namn. Sjukhuset blir en instans. Skatte­betalarna i regionen är nöjda: Deras skattepengar går till deras sjukhus. Liksom att de som tycker om Center tidigare var glada för att deras godispengar gick till Cloetta Center i Linköping (i dag är militärer i Burma glada för att deras vapen­pengar går till Saab Arena).

Andra sjukhus är namngivna efter gamla kungar och viktiga personer. Karolinska efter Karl XII, Sahlgrenska efter Niclas Sahlgren, direktör för Svenska Ostindiska Companiet, och Sophia­hemmet efter drottning ­Sophia. Capio S:t Görans sjukhus är döpt efter legenden om S:t Capio, som besegrade draken.

Capio S:t Görans sjukhus är döpt efter legenden om S:t Capio, som besegrade draken.

Ett tredje sätt är att använda honnörs­ord, till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kopplingen till akademi och universitet känns förtroendeingivande. Akademiska sjukhuset ska dock inte blandas ihop med Akademikliniken, plastikkirurgins McDonald’s. Det är något oklart vad yttre skönhet har med akademi att göra. Akademiker och forskare är sällan jättesnygga. Men kanske är det så att Akademi­kliniken vill attrahera aka­demiker, som behöver hjälp att bli snygga? Jag vet inte.

Sammanfattningsvis: Officiella, historiska och seriösa namn.

Sjukvården och frisör­branschen har många likheter: Man kontaktar när man har ett problem. Man får en tid. Man går dit och hoppas att det inte ska göra för ont. Och även ifall resultatet blir dåligt, har kroppen rättat till det hela efter ett tag.

Men det finns också en stor skillnad mellan frisörer och sjukvården. Just det, namnen! Frisörer är mycket mer kreativa när det kommer till varu­märken: ­Saxåfön, Agaton Sax, Hår och häpna, Lady och kalufsen, Love is in the hair, etc.

Men nu börjar det faktiskt hända saker inom vårdnomenklaturen! De nya nätdoktorerna heter Kry och Min Doktor. Barnavårdscentraler heter Mama Mia. Vårdcentraler heter Helsa och To Care. Dessa namn är ju inte frisörvitsiga, men antyder en riktning. Jag tror att vi snart kommer att kunna bli remitterade till:

■ Rehabkliniken Kom igen!
■ Kirurgkliniken Skalpellskojarna
■ Vårdcentralen Miss Remiss
■ Demensboendet Minnesmästarna
■ Ortopedkliniken Benknäckargänget
■ Hjärtspecialisten Fyra rum utan kök
■ Neurokirurgienheten Brain Drain
■ Blodcentralen Bloody Mary
■ Kärlkirurgikliniken Blodbadet
■ Beroendecentrum Rosa elefanten
■ Kardioproktologmottagningen Hjärterum och stjärterum
■ Distriktssköterskemottagningen Syster Yster
■ Ankelödemspecialisten Lillstrumpa

Eller kanske blir regionernas ekonomi så dålig att man, likt arenorna, blir tvingade att sälja sjukhusnamnen? Jag kommer kanske att få jobba på Pripps University Hospital, Barnläkargruppen Playstation, Rökavvänjningsmottagningen Marlboro eller Hälsocentralen Nutella?

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev