Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Standardisering av kiropraktik inte trovärdig

Publicerad: 12 maj 2009, 11:40

De flesta läsarna av Dagens Medicin kan inte ha undgått den debatt som rasat kring kiropraktorerna. Barnläkaren Mats Reimer har, i sin blogg på vår sajt, på ett tydligt och pedagogiskt sätt pekat på övertramp och falska löften.


Det är uppenbart att kiropraktorernas egen granskning fungerar lika dåligt som kontrollen från branschföreningarna. Mats Reimers genomgång har också visat att Socialstyrelsens tillsyn av de legitimerade kiropraktorerna är gravt otillräcklig.

Sis, Swedish Standards Institute, hette tidigare Svenska Industrins Standardiserings-kommission och bildades 1922. Det är en institution med mycket stor trovärdighet. Tills nu.

När arbetet med en europeisk kiropraktik-standard ska börja skickar Sis ut ett pressmeddelande med följande innehåll: ”Sverige har sedan länge tydliga riktlinjer för utbildning och yrkesutövande inom kiropraktik.” Det är en ren osanning, liksom andra påståenden i beskrivningen av projektet.

Projektdeltagarna kommer enbart från två kiro­praktor­organisationer samt den kritiserade kiro­praktor­högskolan. Det är inte trovärdigt.

Sis borde hålla bättre kvalitet än så här i sina projekt. Avsätt genast ordföranden i projektet – Maria Öhman, administrativ chef på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan, är för insyltad i rena partsintressen. Tillsätt företrädare för landstingen, Socialstyrelsen, sjukgymnastiken och andra yrkesgrupper inom sjukvården i projektgruppen – annars kommer ingen att ta standardiseringsarbetet på allvar.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

När Stefan Carlsson bjuder ­studenter på apotekssprit

Stefan Carlsson, vd på Apoteket AB, har ertappats med synnerligen rundhänta representationsvanor. Vid en fest på Farmacevtiska studentkåren i Uppsala öppnade han baren – och lät all sprit betalas med statliga apoteks­pengar.

När saken i söndags rapporterades i medierna bestämde sig Stefan Carlsson för att själv stå för notan. Motiveringen var, enligt TT: ”Efter all uppståndelse som har blivit bestämde jag mig för det”. Sedan sa Stefan Carlsson att ”nu tycker jag att jag har gjort det som krävs av mig för att ställa det här tillrätta”.

Genom sina kommentarer visar apoteks-vd:n att han inte förstår grundproblematiken. Att han betalar själv räddar förmodligen Stefan Carlssons eget skinn – men det suddar inte ut själva dumheten. Den snarast bekräftas.

I en senare tidningsintervju betonar Stefan Carlsson hur viktigt det är att ha goda relationer till farma­ceuterna – blivande medarbetare. Det är en senkommen insikt hos den man som varit ytterst ansvarig för Apoteket AB:s rekryteringspolitik under många år.

Tidigare har Apoteket AB inte ansträngt sig i kontakter med farmaceuterna. Då var det monopolföretaget som dikterade villkoren och medvetet sänkte värdet på farmaceututbildningen genom att begränsa utbildningskrav och karriärmöjligheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev