Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Stark kontroll av sjukvården riskerar att spä på byråkratin

Publicerad: 19 januari 2010, 13:06

Det blir knappast någon större för­ändring av vården om social­demokraterna tillsammans med sina stödpartier vinner valet.


När allian­sen tillträdde för tre och ett halvt år sedan hade partierna en gedigen lista på saker de ville förändra. Social­demokraternas lista på förändringar är ganska kort. Det handlar mer om att förändra detaljer än att lägga om politisk inriktning.

Det blir ingen återgång till ett apoteksmonopol, även om s vill förändra prismodellen för läkemedel. Grunden i det nya sjukförsäkringssystemet lär bli kvar även om man mjukar upp en del regler och på så sätt försöker framstå som betydligt humanare än alliansen. Den lag som tvingar landstingen att införa vårdval med fri etableringsrätt kommer att upphävas. Det blir i stället landstingen själva som får bestämma hur de ska organisera och driva vården.

Att man humaniserar det nya sjukförsäkringssystemet är bara bra och prismodellen för läkemedel är på intet sätt optimal. Det är också tveksamt om det är bra att tvinga landsting att införa system som de inte tror på.

Men det finns saker som det är väl­digt synd om de inte får fortsätta om det blir regeringsskifte i höst. Socialdemokraternas kluvna in­ställning till privata aktörer inom vård och skola gör att de hela tiden söker lösningar där privat verksamhet visserligen tillås, men vill kontrollera den. Det är en strategi som visat sig ge väldigt tveksamma resultat.

I min drömvärld skulle man ha ett system med fri etableringsrätt, där visserligen de som utför vård ska kontrolleras, men där man lägger huvudfokus på att hitta ersättningssystem som premierar både hur effektiv man är och vilken kvalitet man har. Jag är övertygad om att det skulle utveckla vården bäst.

Nu vill s begränsa etableringsfriheten och lägga stor kraft på kontroller. Det blir mer piskan än moroten som system och risken för ökad byråkrati och fokus på fel saker är uppenbar.

Trots min tveksamhet till piskan som metod tycker jag att det är bra att Socialstyrelsen planerar att öka sina oannonserade tillsynsbesök ute i vården. Ska man verkligen bidra till att förbättra patientsäkerheten är det säkert bra att komma ut i verksamheten när den inte är anpassad för kontrollbesök från myndigheten. Tänk er att kommunerna skulle föranmäla kroginspektioner.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev