Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Staten bör satsa på moroten när det gäller att korta vårdköerna

Publicerad: 24 augusti 2010, 12:28

För att försöka styra, utveckla och harmonisera sjukvården i landet har staten i förhållande till landstingen huvudsakligen använt lagstiftning som metod. En metod som inte kan beskrivas på något annat sätt än som en tvingande piska.


När det gäller resurser till vården har staten när den velat göra extra satsningar gjort det i form av generella statsbidrag, ibland tydligt riktade mot en viss typ av vård, men ändå generella bidrag.

Med den så kallade kömiljarden som innebär att de landsting som uppnår regeringens mål får dela på en extra miljard i statsbidrag har socialminister Göran Hägglund (KD) och regeringen infört en tydlig morot. Alliansen lovar att vid en valseger fortsätta med kömiljarden, men även att införa en ny morot när det gäller patientsäkerheten, 500 miljoner 2011 och 675 miljoner de följande åren.

Även de Rödgröna har framhållit både köerna och patientsäkerheten som viktiga områden att satsa på, dock utan att berätta hur dessa satsningar ska ske rent konkret och de har inte heller sagt någonting om moroten som metod.

Moroten som metod innebär att staten formulerar ett antal konkreta kriterier som landstingen ska uppnå för att få ta del av statsbidragen i efterhand. Jag tycker att det här är en metod som är väl värd att utveckla och fortsätta med. Jag hoppas att även de rödgröna kan tänka sig den.

Den gamla metoden med statsbidrag, som visserligen kan vara pengar öronmärkta till det som staten vill satsa extra på, har inte fungerat. Visst har vården fått mer pengar, men var de egentligen hamnat och om de bidragit till de satsningar som staten velat genomföra har varit väldigt osäkert.

Det finns naturligtvis invändningar. Att det leder till att landstingen försöker anpassa sig till de nya reglerna genom att fuska med sin egen statistik, exempelvis genom att upprätta så kallade frivilliga köer. Men alla de oberoende källor som finns är överens om att kömiljarderna faktiskt har fungerat som en bra morot för att påverka vård­köerna. Huruvida den utvecklingen kommer att fortsätta vet vi inte, men metoden är väl värd att fortsätta pröva. Moroten som metod är oftast både trevligare och effektivare än piskan.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev