Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Staten måste få oss att våga satsa på vårdens högriskprojekt

Publicerad: 2 februari 2011, 10:04

Det finns en allt större samsyn inom ledningen för sjukvård och forskning om vad som bör göras för att Sverige återigen ska bli ledande när det gäller klinisk forskning och innovationer som kan skapa nya spännande företag.


Här är tre förslag som har stor förankring:

■ Regeringen bör snarast förverkliga förslaget att satsa 5 miljarder under tio år på de svenska kvalitets­registren.
     ■ Chefer inom svensk sjukvård måste utvärderas och belönas efter vilken kvalitet på sjukvård de levererar och inte bara om de håller budget. 
     ■ Samarbetet mellan akademi, sjukvård och företag måste bli bättre.

När det gäller hur universitetssjukvården borde organiseras lade Jan Andersson, prorektor vid Karolinska institutet, fram ett intressant förslag vid Sjukvårdens forsknings- och innovationsdag som vi arrangerade förra onsdagen. Det sades många kloka och spännande saker från talarstolarna och från publiken, men det som berörde mig mest var de tre konkreta exempel på forskning som presenterades.

Ett av dem tydliggjorde de problem som finns för att skapa nya innovations­företag i Sverige. Stefan Hansson, förlossningsöverläkare och professor i Lund, har tillsammans med några kollegor forskat om orsakerna till havandeskapsförgiftning. En sjukdom som drabbar 8,5 miljoner gravida kvinnor varje år och orsakar hög dödlighet bland både gravida och foster, speciellt i de fattiga delarna av världen.

Stefan Hansson och hans kollegor har hittat ett enkelt sätt att ta reda på om en kvinna har havande­skapsförgiftning och hur farlig den är. Men forskarna har inte bara hittat ett sätt att dia­gnostisera havandeskapsförgiftning. De tror sig även ha kommit på hur man ska bota sjukdomen.

Det är en kostsam och lång process att ta fram ett nytt läkemedel,­ och frågan är om Stefan Hansson och kollegorna någonsin kommer att skörda frukterna av sitt forskningsarbete. Att få pengar till grundforskning är relativt enkelt, likaså att hitta riskkapital när en produkt är på väg ut på marknaden, men däremellan är det väldigt ont om pengar.

Stefan Hansson behöver pengar till fortsatt forskning och dyra djurförsök för att visa att teorierna fungerar i praktiken, men det finns ingen som är beredd att satsa. Staten borde se till att det blev mycket mer attraktivt att gå in i den här typen av högriskprojekt. Vi måste våga om vi ska få fram nya framgångsrika svenska företag. Det finns till exempel spännande försök i andra länder med statliga lån till väldigt förmånliga villkor.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev