Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Strunta i prestigen och gör om upphandlingen av Karolinska

Publicerad: 25 maj 2010, 13:56

Det finns en uppenbar risk för att kostnaderna skenar när man satsar på projekt med stor osäkerhet – det vill säga att bygga nya, stora sjukhus.


Därför är det förståeligt att den politiska ledningen för landstinget i Stockholm försöker hitta former för alternativ finansiering och ett verkligt fast pris.

När det gäller upphandlingen av Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm är det dock ytterst tveksamt om priset är värt de vinster landstinget gör.

Då en stor del av avtalet mellan Stockholms läns landsting och Skanska är hemligt är det svårt att kontrollera vem som har rätt när de räknar – opposi­tionslandstingsrådet Ilija Batljan (S), finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) eller förvaltningen för Nya Karolinska Solna.

Men med tanke på att Stockholms läns landstings ekonomi – precis som de flesta andras – är ansträngd är det naturligtvis av yttersta vikt att inte betala ett överpris. I fallet med Karolinska ringer det lite för många varningsklockor.

Den viktigaste gäller att det bara kom in ett anbud. I alla förarbeten till upphandlingar var konsulter och politiker överens om att om man inte fick in minst tre anbud skulle upphandlingen avbrytas. Flera var beredda att bygga nya Karolinska, men de var inte beredda att ta på sig både byggande, drift och finansiering. Nu väljer majoriteten att strunta i det som det först fanns enighet om. Motivet är uppenbarligen att den så gärna vill genomföra den här modellen att man struntar i de risker som tas då det bara finns en part att förhandla med.

Anledningen till att det blir så dyrt är att Skanska och de partner företaget har tar en rejäl riskpremie för att fullfölja uppdraget.

Alla som gjort en stor investering vet att man aldrig ska frångå de ekonomiska principer som gjordes upp från början. Lägg den politiska prestigen åt sidan och gör om upphandlingen, priset blir för högt.

Mikael Nestius
chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev