Krönika
Studie visar: Game of Thrones är inte realistisk
Publicerad: 28 juni 2019, 08:00
Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Det skriver Dagens Medicins krönikör Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus, i en ovetenskaplig artikel.
Bakgrund
Den amerikanska TV-serien Game of Thrones (GoT) har sedan debuten 2011 vuxit i popularitet och innehar nu rekordet för antalet vunna Emmys. Serien har gjort att svenska barn börjar få namn efter karaktärer i serien. 31 december 2018 hade 153 svenskar förnamnet Arya, 19 Khaleesi, 7 Daenerys, 12 Sansa och 8 Bran.
Även har uttryck från serien letat sig in i språket. När börsmäklare ser en nedgång kan de prata om att ”Winter is coming”. Blivande pappor beskriver sina barn som ”Gifts from the Great Stallion”. På parkbänkarna citeras Tyrion Lannister: ”It’s not easy being drunk all the time. Every-one would do it, if it was easy.” Samt, de senaste fem åren har Västerås haft en ovanligt stor befolkningsökning. Detta tror vissa beror på likheten med namnet Westeros.
Syfte
Att undersöka om GoT är en realistisk TV-serie.
Metod
2018 analyserade australiensiska forskare dödsorsakerna i GoT:s första sju säsonger (Lystad et al, Injury Epidemiology, 2018). Resultatet jämfördes med Socialstyrelsens register för svenska dödsorsaker 2017.
Resultat
I GoT säsong 1–7 dör 186 roller. I Sverige dog 2017 cirka 92 000 människor.
Det första som sticker ut i statistiken är den stora andelen människor i GoT som dör av skador och förgiftningar. 74 procent av rollerna dog av skador. Vanliga typer av skador i GoT var sårskada på halsen, multipla sårskador, brännskador, traumatisk amputation på halsnivå och kvävning.
Detta kan jämföras med att endast 6 procent av dödsfallen i Sverige 2017 orsakades av skador och förgiftningar. Men de flesta av de svenska skadorna var inte orsakade av övergrepp, utan av olyckor. Övergrepp av annan person stod för endast 0,11 procent av de svenska dödsfallen och endast 0,047 procent var stickande eller skärande skador.
Den vanligaste dödsorsaken i Sverige 2017 var hjärt- och kärlsjukdomar (34 procent). På andra plats kom tumörer (26 procent). Dessa dödsorsaker finns inte ens med i GoT. Det närmaste man kommer är två äldre roller (1,1 procent), som dör lugnt i sömnen. Det skulle kunna bero på hjärtinfarkt eller stroke, men de obduceras aldrig i TV-serien.
Diskussion
Nu kan man säkert säga att GoT, som blivit en del av vår kulturella kanon, på ett mycket dåligt sätt speglar dagens svenska samhälle. För att inte ungdomar ska börja efterlikna livsstilen i GoT måste skolan ge en balanserad bild. Från årskurs 7 borde skolan informera om till exempel:
■ Om man häller smältande guld över en riktig människas huvud är risken stor för att människan avlider.
■ Oftast överlever barn inte att bli knuffade från ett högt torn.
■ De flesta prostituerade har inte ett roligt och lustfyllt jobb.
■ Personer över 15 som sticker svärdet i en annan person blir straffade.
■ Få personer överlever när de tillbringar natten i ett likbål. Och kommer sällan ut med tre drakbebisar.
Sammanfattning
Game of Thrones kan inte betraktas som en realistisk TV-serie. Och det är därför den är bra underhållning!
HENRIK WIDEGREN