Krönika
”Svårigheten i att hitta ett patientanpassat språk”
Publicerad: 29 maj 2017, 09:00
Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Kommunikation är viktigt i vården. Kanske det viktigaste. Om Paulus hade varit läkare och missionerat i Sverige i dag hade han predikat: ”Om jag kan diagnostisera både borrelia och IBS, men saknar kommunikation är jag bara en ekande brons, en skrällande cymbal. Om jag har kirurgisk gåva och har skurit mig in i kroppens alla rum, men saknar kommunikation är jag ingenting. Om jag har publicerat 185 artiklar och kan varje funktion i SPSS, men saknar kommunikation, har jag ingenting vunnit. Men nu består vetenskap, beprövad erfarenhet och kommunikation, dessa tre, och störst av dem är kommunikationen.”
Mina patienter kan numera läsa sin journal på nätet. Jag får meddelande från Mina vårdkontakter om att tre av mina patienter, som jag behandlat för halsfluss, har läst sina journaler och vill ha förtydligat vad som står där. Jag får lite dåligt samvete och sätter mig att skriva om mina journalanteckningar till ett patientanpassat språk. Problemet är att patienterna var väldigt olika. Så här blev journalanteckningarna:
Pensionerad läkare, född på 30-talet:
Aktuellt: Svalgsmärta
Tidigare sjukdomar: Appendektomi, fraktur collum femoris, hypertoni
Status: Tonsillit bilat
Lab: Strep A pos
Bedömning: Tonsillitis streptococcus. Pc 10 dgr
Ingenjör, född på 60-talet:
Aktuellt: Har i 56 timmar upplevt ont i halsen och svårigheter att svälja. Symtomen började när han åt en starkt kryddad thaigryta. Å andra sidan har han ätit starkare kryddad mat tidigare utan att det har gjort ont i halsen efteråt. Har mätt temperaturen med en oral termometer var fjärde timme och har en medeltemperatur på 37,8 grader senaste två dygnen. Brukar vanligtvis ha 36,6 grader.
Tidigare sjukdomar: Återkommande rinnsnuva i snitt 8 dagar/månad. I övrigt frisk (men har aldrig genomgått MR för att utesluta allvarlig sjukdom).
Status: Svalg: På båda sidorna röda, inflammerade mandlar med vita beläggningar.
Lab: Snabbtest visar grupp A-streptokocker på tonsillerna.
Bedömning: Halsfluss orsakad av streptokocker. Patienten tror att han har blivit smittad av sin kollega Jonas, som gick sjuk till jobbet förra måndagen och hostade kraftigt i konferensrummet. Vi kommer inte att gå vidare med smittspårning. Behandling med penicillin 3 gånger om dagen i 10 dagar. Tabletterna måste inte tas med exakt 8 timmars mellanrum. Risk för allvarlig allergisk reaktion finns, men är mycket liten.
Femtonårig flicka:
Aktuellt: SKITONT I HALSEN!
Luktar apa i munnen. Har inte ätit smärtstillande för det kan ge narkolepsi.
Tidigare sjukdomar: Vad tror du? Frisk såklart!
Status: Hatar att få en pinne inkörd i munnen!!! Kan man inte göra röntgen eller nåt? Ok. YOLO!
Lab: Det finns mördarbakterier i min hals!!! I hate my life!!!
Bedömning: HALSFLUSS!!! WTF? Är det inte sånt dom hade på medeltiden?! Cringe. Stora tabletter som smakar apa.
Men kommer bli frisk om tre dagar. Yay! Piller FTW!
HENRIK WIDEGREN