Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Sverige världsbäst – men botten är inte topp nog

Publicerad: 22 augusti 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverige ligger i topp, eller rättare sagt i botten när det gäller mödradödlighet. Enligt statistik från WHO har vi bland de lägsta siffrorna i världen. Med det i bakhuvudet studsar jag till när temat mödra­mortalitet ägnas en programpunkt under Svensk förening för obstretik och gynekologis, SFOG:s årliga konferens i veckan. Den svenska mödramortaliteten ligger på i snitt fem kvinnor varje år. Definitionen är att kvinnorna avlider under sin graviditet, eller inom 42 dagar efteråt, till följd av sjukdom som uppstått eller förvärrats av att kvinnan varit gravid.

Siffrorna är osäkra och enligt SFOG:s arbetsgrupp inom mödramortalitet så finns det rimligen fall som inte syns i statistiken. Gruppen bildades för tio år sedan för att på ett systematiskt sätt samla in uppgifter om de kvinnor som avlidit under, eller efter, sin graviditet. Genom att analysera journaler försöker de få en bild av varför dödsfallen inträffat och om vården hade kunnat förhindra dem. All rapportering är frivillig och organisationen ber helt enkelt verksamheterna snällt att dela med sig av sina data med målet att öka kunskapen.

Och det finns varningsklockor att uppmärksamma. Att en kvinna uteblir från sina besök vid mödravården är en stark sådan. Att lida av psykisk sjukdom, ha ett missbruk eller vara socioekonomiskt utsatt är andra som kopplas till ökad risk för mödra­mortalitet. Informationen kan användas till att anpassa vården för att möta kvinnornas behov med allt från sms-påminnelser, samtal eller uppsökande verksamhet.

Att inte kunna språket är en annan faktor som kopplas till en ökad risk att drabbas av komplikationer eller till och med död i samband med graviditet. Det finns flera exempel på fall där vården missat allvarliga tillstånd till följd av bristande kommunikation.

Att genomgå en graviditet och förlossning i ett nytt land där rutiner och händelseförlopp är okända kan skapa stor stress. Finns det ytterligare faktorer som psykisk ohälsa ökar risken att kvinnorna uteblir från sina vårdbesök, medvetet eller på grund av missförstånd.

Därför är initiativ som Södertäljebron, som beskrivs i en artikel, viktiga. Projektet har till syfte att förbättra förlossningsvården för kvinnor som inte pratar svenska. Med en fast barnmorska och tolk, som vägleder kvinnorna genom processen hoppas man kunna ge ökad trygghet. Sverige är bra men vi kan bli bättre på att erbjuda alla kvinnor en trygg och säker graviditet och förlossning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev