Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Tänka nytt är stort men tänka rätt är större

Publicerad: 6 december 2019, 09:00

Adel Abu Hamdeh är ST-läkare på Psykiatri Sydväst i Stockholm.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Intuitivt tror vi att äldre lösningar är sämre än nya. Men enligt Lindy-effekten, en teori som menar att ju äldre en idé är, desto längre kan den förväntas överleva, är det snarare tvärtom. Det skriver krönikör Adel Abu Hamdeh.


Jag hinner sällan läsa skönlitteratur, men när jag väl gör det läser jag helst klassiker. Jag tänker att det är ett effektivt sätt att bara läsa bra böcker. I stället för att välja romaner utifrån recensioner och topplistor, låter jag tiden ge mig rekommendationer. De böcker som fortfarande är i tryck hundratals år efter att de skrivits håller sannolikt hög kvalitet.

Människan tenderar att tro att den tid hon lever i skiljer henne från alla tidigare generationer. En lockelse med klassiker är att de kan avslöja att det vi förmodar är samtidsfenomen i själva verket är allmänmänskligt.

”Eftersom vi är skapta så att vi jämför allt med oss själva, och oss själva med allt, ligger vår lycka eller olycka i de föremål vi jämför oss med, och då är inget ödesdigrare än ensamheten. […] Vi känner ofta att mycket fattas oss, och just det som fattas tror vi oss finna hos andra som vi dessutom tillskriver allt vi själva äger och därtill förlänar ett visst idealistiskt skimmer. Och så är den lycklige färdig; en skapelse av vår inbillning.”

Stycket tycks handla om att sociala medier gör att vi jämför oss med andra, men citatet kommer från Den unge Werthers lidanden, skriven 1774 av Johann Wolfgang von Goethe. En klassiker som sannolikt kommer att läsas länge till.

Kanske är det så med böcker, att till skillnad från människor, ökar den förväntade livslängden med åldern. Medan vi kan förvänta oss att en 50-åring har fler år kvar i livet än en 100-åring, gäller det motsatta för böcker. Bibeln kommer att läsas i 2000 år till, Den unge Werthers lidanden i 250 år till och Harry Potter i 20 år till. Detta är Lindy-effekten, en -teori som menar att ju äldre en idé är, desto längre kan den förväntas överleva.

Intuitivt tror vi ofta att äldre lösningar är sämre än nya. Men enligt Lindy-effekten är det snarare tvärtom. Gamla lösningar som överlevt har stått emot tidens tand, utstått prövningar och tålt olika förhållanden. Ju äldre en lösning är, desto svårare är det är hitta en ny och bättre.

Det hör till människans natur att sträva efter att förädla och förbättra. Enligt Lindy-effekten finns det skäl att ha respekt för äldre idéer. För att bygga det nya behöver vi dessutom ofta förstöra det gamla. Om det tar tid att återuppbygga, bör vi vara extra försiktiga. Detta är relevant för den traditionsbundna verksamhet som sjukvården utgör.

Det är lätt hänt att vi underskattar gamla beprövade arbetsformer. I Läkartidningen 2010 skriver chefläkare/projektledare inom NKS-förvaltningen:
”Nya Karolinska Solna ger oss i Stockholms län en möjlighet att vidga perspektiven, stimulera kreativiteten och tänka nytt. […] Förändring kräver mod, och därför måste alla som arbetar i vården ta ansvar för att våga tänka nytt.”

Om jag får gissa, kommer kliniker och divisioner att finnas kvar långt efter att teman, flöden och funktioner fallit i glömska. Tänka nytt är stort men tänka rätt är större.

ADEL ABU HAMDEH

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev