Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Topplistan över historiens sämsta medicinska idéer”

Publicerad: 6 september 2019, 08:11

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Man kan fundera på vad vi gör i dag som kan komma på topp­listan om hundra år, skriver Henrik Widegren efter att ha listat fem medicinska bottennapp.


I höst ska jag på turné med en soloföreställning, som heter Medicinens sjuka historia. Den handlar om alla galenskaper som vi i sjukvården har hållit på med från Hippokrates till i dag. Och det är inte lite! Här är min topplista över historiens fem sämsta medicinska idéer, en så kallad bottenlista.

5 Åderlåtning. Att tömma folk på blod för att få ut det sjuka. ­Detta var vårdprogrammet under många år för många diagnoser. Lunginflammation: Åderlåtning. Huvudvärk: Åderlåtning. Blodbrist: Åderlåtning. Det mest kända fallet är USA:s första president, George Washington. Han drabbades 1799 av epiglottit, ­inflammation i struplocket. ­Washingtons husläkare, James Craik, ­gjorde upprepade åderlåtningar och till slut dog Washington. Det är svårt att veta om han dog av epiglottit ­eller av blodbrist. Men han var blek som en Alvedon.

4 Frenologi. Att tro att vissa egenskaper och karaktärsdrag finns på olika ställen i hjärnan. Och att om ett karaktärsdrag är mer utvecklat får man en upphöjning på motsvarande ställe på skallens yta. Därmed kommer skallens form att avslöja hur man är som person. Men det är synd att frenologin övergavs. Det går mycket snabbare att titta på skallformen än att göra ett personlighetstest, som delar in folk i röda, blåa, gröna och gula personligheter. Och det är lika ­vetenskapligt!

3 Homeopati. Homeopati innebär i praktiken att jag tar 1 gram av ett läke­medel och späder med 99 gram vatten. Sedan tar jag 1 milliliter av denna lösning och späder med 99 milliliter vatten. Och så gör jag det 100 gånger. Det är som att hälla en flaska koncentrerad jordgubbssaft i Öresund och tro att norsk torsk kommer att smaka jordgubbe. Men fördelen med homeo­pati är att det inte finns minsta risk för biverkningar!

2 Oral galvanism. Det vill säga: Amalgamfyllningar ger elektriska strömmar och munnen blir som ett batteri. Detta borde göra patienterna laddade och pigga, men de blev bara trötta. Amalgamenheten i Uppsala ställde de flesta diagnoserna i Sverige. Nej, faktiskt i hela världen. För oral galvanism fanns nästan bara i Sverige. Ingen tvivlar på att patienterna led. Men de led inte av oral ­galvanism.

1 Lobotomi! Att skära av nervbanor från pannloben till djupare delar av hjärnan för att bota psykisk sjukdom. De flesta patienterna blev svårt hjärnskadade och vissa dog. Den portugisiske läkaren Egas Moniz fick Nobelpriset för sin uppfinning 1949 och i förhållande till befolkningsmängden låg de skandinaviska länderna i topp när det kom till lobotomi!

Det var min topplista. Och det är ju lätt att i dag sitta och fnissa åt dessa medicinska galenskaper. Men då kan man fundera på vad vi gör i dag som kan komma på topp­listan om hundra år. Syrgas vid hjärt­infarkt? Tarmsköljning? Luftstrupar av plast? ME/CFS? Värdebaserad vård? Anti­inflammatorisk kost? Den som lever får se!

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev