Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Tråkigt att landsting inte tar till vara vårdvalets möjligheter

Publicerad: 12 Januari 2010, 13:42

Att tvingas genomföra beslut som man inte tror på blir sällan bra. Jag tycker att Sara Ekström, landstings­direktör i Västernorrland, och Margareta Rödén, sjukhusdirektör vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, är värda all respekt för att de vägrat genomföra besparingar på ett sätt som de inte tror på.


Eftersom politikerna i Västernorrland ändå vill gå vidare med sina planer gör självklart även de rätt när de byter ut sina chefer. Hur det kommer att gå för vården i Västernorrland får vi svar på om några år, men landstingspolitikernas enorma behov av att detaljstyra sjukvården tror jag inte på. Ge tydliga politiska mål och ramar, rekrytera bra chefer, men låt sedan dessa styra verksamheten.

Det är inte bara högre tjänstemän som tvingas genomföra beslut de inte tror på. Just nu genomför många landsting ytterst motvilligt regeringens vårdvalsreform. Regeringen kan inte sparka valda landstingspolitiker även om den nog ibland skulle önska sig den möjligheten.

Jag förstår om man inte vill genom­föra en politik som man inte tror på, men jag tycker att det är oerhört synd att de möjligheter som reformen ger inte tas till vara.

Och tyvärr är det lite av omvända världen som gäller när man nu ser hur landstingen väljer att genomföra reformen. Landsting som Stockholm och Västra Götaland som redan har en bra tillgänglighet i primärvården har skapat system som lockar nya och gamla entreprenörer att starta nya verksamheter. Tillgängligheten ökar ännu mer och det är självklart bra. Men det är också uppenbart att det finns en risk för att kostnaderna kommer att öka radikalt med alla besök och frågan är var de pengarna ska tas ifrån.

Landsting som har problem med både tillgänglighet och med att locka till sig kvalificerad personal väljer att genomföra vårdvalet på ett sätt som knappast lockar nya entreprenörer och skillnaden mot i dag kommer inte att bli speciellt stor. Det är tråkigt att inget landsting norr om Dalälven vågar pröva modeller med betydligt mer begränsade uppdrag som skulle kunna locka enskilda läkare eller annan vårdpersonal att starta egna verksamheter. Det skulle få dem att öka sin motivation i arbetet och få dem att stanna kvar och utveckla sin verksamhet.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev