Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Tufft att inte orka leva som vanligt

Publicerad: 25 november 2020, 05:00

Petra Hedbom är vetenskapsreporter på Dagens Medicin.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Att möta patienter som gått från friska och aktiva till att knappt kunna ta en kort promenad är svårt.

Ämnen i artikeln:

KolKarolinska universitetssjukhuset

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Ska jag vara helt ärlig så tyckte jag där i juni att min vän skulle skärpa sig. Om det nu var covid hon haft i april så borde det rimligtvis vara över, det var ju inte så att hon legat i respirator eller ens på sjukhus. Jag peppade med att det snart var semester, det skulle göra susen. 

Nu i november är vi nog många som har någon i vår närhet som kämpar med sega efterdyningar av covid-19. Svårt att dra djupa andetag, enorm orkeslöshet och den där låggradiga febern som plötsligt kliver några steg på termometern.

Många återhämtar sig på egen hand, även om det tar tid, men en del behöver vård, behandling och individanpassad rehabilitering. Hälso- och sjukvården kämpar på för att hålla jämna steg, att lära sig vilka olika tillstånd och komplikationer som kan komma efter det här förhatliga viruset.

Vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har det startats en mottagning för att följa upp patienter som blir långtidssjuka efter sin sars-cov-2-infektion.  Där slår lungmedicinare sina kloka huvuden ihop med andra organspecialister, fysioterapeuter, psykologer och andra hälsoprofessioner. Initiativet att samarbeta kom från professionerna själva när de under sommaren kom i kontakt med dessa unga patienter, ofta i 30-årsåldern, som liksom inte blev bra. Tillsammans försöker de nu bena ut vad varje patient behöver för insatser. Långt ifrån alla har antikroppar. 

Oerhört tufft för patienterna som gått från ett aktivt liv med jobb och löprundor till att knappt orka gå ett varv runt huset, eller behöva träna på att sitta upprätt. Också tufft för personalen som möter ångesten och som omöjligt kan säga om och när detta kommer att bli bra.

Långtidscovidarna finns överallt och få bor nära ett stort sjukhus med samlad specialistkompetens. Många söker primärvården. Det som händer nu är att ny kunskap förvärvas och den kan sammanställas och spridas. Precis som siffror vittnar om att behandlingarna inom intensivvården av covid-19 blir bättre så kommer förhoppningsvis ovissheten kring de långvariga symtomen att skingras.

En helt annan positiv nyhet inom lungområdet som har kunnat sjösättas trots en pandemi är den högspecialiserade mottagningen för patienter med svår kol vid Karolinska universitetssjukhuset. Hit ska primärvården kunna remittera patienter med en komplicerad sjukdomsbild för att få ett expertutlåtande. De första patienterna har just börjat komma. Jag kan inte låta bli att tänka att det finns en viss ironi där. När den högspecialiserade och nära vården möts på mitten. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev