Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Tur att Rule of Two inte praktiseras på min klinik

Publicerad: 8 november 2019, 10:06

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”Om man är en hudspecialist blir man sällan dödad. Kanske för att det får finnas fler än två. Och så har jag ju världens snällaste ST-läkare”, skriver Susanna Sandberg.


Jag har blivit handledare för en ST-läkare och handledningsstunden är ofta den trevligaste på hela veckan. Vi är en dynamisk duo. Hon piggar upp mig medan jag försöker lära ut det jag kan.

Samtidigt som det är väldigt roligt finns det en ångest förknippad med att lära ut. De oskyldiga frågorna kan avslöja egna kunskapsluckor. I detta nära förhållande är det svårt att fejka. Än så länge vet jag mest. Men en dag kommer skiftet och då rubbas maktbalansen. Jag är i alla fall tacksam att Rule of Two inte praktiseras på min klinik. Rule of two i Star Wars är principen att det bara får finnas två onda sithlorder samtidigt, den ena mästare, den andra elev. Systemet skiftar så att eleven mördar sin lärare när den är fullärd, för att därefter bli mästare själv och ta sig en egen elev. Så är det två igen.

Det finns förstås knep för att slingra sig och sprida dimmor. Är man en riktigt dålig lärare kan man behålla makten längre. Och undvika att bli dödad, om man är en sithlord. Om man är en hudspecialist blir man sällan dödad. Kanske för att det får finnas fler än två. Och så har jag ju världens snällaste ST-läkare.

Lex duplex däremot är en annan regel, som är välkänd inom medicinen. Det betyder lagen om två ovanliga händelser i nära anslutning till varandra. Fråga vilken läkare som helst och du kommer att få otaliga exempel, som oftast hänt tidigt i karriären. Som min kompis Anna-Karin som tjänstgjorde på en nästan insomnad läkarmottagning i norra Dalarna en vecka under förra seklet. Det hände ingenting, sedan hände det ingenting, sedan kom det två sexåringar samma dag med femurfraktur. På vänster lårben. Vad som upplevs som ovanligt varierar ju förstås med egen erfarenhet.

När jag gjorde AT (det här var också under förra seklet) kom det två damer samma kväll med svullet underben. Den första hade en djup ventrombos, DVT. När den andra damen kom beställde jag en ny flebografi. Men röntgenläkaren hade åkt hem och ville inte komma tillbaka. Jag fick dra mina egna slutsatser. Ett och ett blev två och damen fick samma behandling som den första.

Två behöver inte vara det rätta och är inte alltid det lätta. Många kärlekspar har kämpat i åratal för att sedan duka under, trots äktenskapsrådgivning och goda viljor. Förhållandet mellan läkare och patient är en annan form av tvåsamhet, som i dess utdragna former kan börja likna ett haltande äktenskap.

Den ena vill träffas hela tiden och prata om sina problem men den andra kanske vill kunna träffa andra. Man kör fast och har svårt att hitta nya lösningar. Man blir till och med trött på sig själv. ”Sluta sola” säger man för hundrade gången. ”Jag solar aldrig” säger patienten och visar upp sina nya basaliom, knallbrun efter en vinter på Mallorca. Man känner sig överlistad och undrar vem som är Mästaren egentligen. Då kan väntelistan tvinga fram ett byte av patientansvarig läkare, till lycka för både patient och läkare, och en ny gnista tänds. Vi kan kalla det Rule of Three.

SUSANNA SANDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev