Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Upproret på Karolinska hotar hela idén med rikssjukvården

Publicerad: 23 februari 2010, 15:19

Att det är bra med rikssjukvård är i stort sett alla beslutsfattare inom vården överens om.


Vård som är dyr, komplicerad och ovanlig bör ske så koncentrerat som möjligt. Det är bara då som den kan bli patientsäker och kostnadseffektiv. Det är också tydligt i de lagar och föreskrifter som styr rikssjukvården att det är Rikssjukvårdsnämnden som beslutar vad som är rikssjukvård och var den ska ske.

Jag kan inte bedöma om Rikssjukvårdsnämnden fattade ett klokt beslut när den bestämde att alla hjärttransplantationer i Sverige ska ske antingen i Göteborg eller i Lund. Invändningarna från företrädarna för Stockholm är många. Och de känns på många sätt relevanta, speciellt de om geografi. Lars-Erik Holm har hittills bara viftat bort invändningarna utan att ta debatten på allvar. Det borde han göra. Han borde försvara och förklara Rikssjukvårdsnämndens beslut så att det blir begripligt för alla inblandade.

Det är förståeligt att personalen på Karolinska fortsätter att argumentera för att de ska få fortsätta sitt arbete. Det är också förståeligt att politiker och höga tjänstemän i Stockholms läns landsting fortsätter argumentera för sin sak, men det är inte okej att bete sig som små barnungar och säga att man inte vill vara med om man inte får som man vill.

Om Stockholm inte får transplantera hjärtan vill man inte vara med i rikssjukvården. Man deklarerar helt frankt att man inte accepterar Socialstyrelsens och Rikssjukvårdsnämndens beslut, utan tänker fortsätta sin verksamhet.

Om Stockholms läns landsting ställer sig bakom thorax- och transplantationsklinikerna vid Karolinskas vägran att följa Rikssjukvårdsnämndens beslut hotar det hela idén med rikssjukvården. Efter ett sådant beteende från Stockholm kommer det att bli politiskt omöjligt för andra landsting att inte ställa upp för sin lokala specialistavdelning och då bryter systemet ihop. Det vore väldigt olyckligt.

Tanken med rikssjukvård är klok och bra. Ska den fungera måste alla följa fattade beslut. Det går att fortsätta argumentera för sin sak, men det går inte att låta bli att följa besluten. Det är nu upp till ledande politiker och tjänstemän i Stockholm att ta sitt ansvar och följa de beslut som fattats.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev