Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Utvärdera statens mutor till sjukvården innan nya skapas

Publicerad: 1 Juni 2011, 09:40

Arbetet med att effektivisera och förbättra svensk sjukvård går i rasande takt just nu. Utvecklingslinjerna är tydliga och bra.


I förra veckan berättade socialminister Göran Hägglund (KD) om den nya cancerstrategin som bland annat innebär att den högspecialiserade cancersjukvården koncentreras till ett fåtal cancercentra.

I veckans tidning skriver vi om behandlingen av äggstockscancer. Om den ska bli riktigt framgångsrik måste varenda synlig tumörrest tas bort. En operation som är svår och tidskrävande och som kräver att man gör många operationer för att bli tillräckligt skicklig. För att de här ­patienterna ska få så bra vård som möjligt krävs det att vården utförs på färre utvalda sjukhus.

Förutom att koncentrera den högspecialiserade cancervården till några få centra ska den nu också få bättre öppna jämförelser. I höstens Öppna jämförelser ska det gå att jämföra sjukhusklinikers resultat för tio olika cancerformer. Det kommer att visa hur bra olika kliniker är. Koncentration och öppna jämförelser är verkligen två bra trender i tiden som kommer att förbättra sjukvården.

En annan trend i tiden är moroten som metod för att få sjukvårdshuvudmännen att göra som staten vill. En trend som fått en hel del kritik, men som socialministern är uppenbart förtjust i. Nu kommer snart nästa mutområde, över­beläggningar.

Men innan Göran Hägglund kan börja dela ut pengar till landsting och regioner som minskar sin överbeläggning måste han definiera vad överbeläggning är. Det uppdraget har gått till SKL, som tillsammans med Socialstyrelsen och sjuk­vårds­huvud­männen ska utveckla ett system för detta.

Det innebär att vi snart har ett system som kan visa vem som har många överbeläggningar. Alltså ännu ett exempel på öppna jämförelser som visar vem som klarar sig bra och vem som inte alls gör det.

När det gäller överbeläggningar låter Göran Hägglund sig inte nöja med att sjukhus tävlar mot varandra. Det här är en av ministerns hjärtefrågor som han pratade mycket om i valrörelsen och han är beredd att ge dem som lyckas minska sina överbeläggningar extra pengar från staten.

Det är väldigt bra att man nu utarbetar ett system för att ta reda på hur stora överbeläggningarna är. Däremot är jag inte säker på att vi behöver fler statliga mutor i sjukvårdssystemet. Först borde man utvärdera dem som redan finns och kontrollera att de fungerat bra.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev