Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Våga ta debatt om akutvården – opinionen lyssnar på argument

Publicerad: 19 januari 2011, 09:26

Nu finns det till och med forskning på det som alla politiker som försökt redan vet. Det spelar ingen roll hur bra man förberett sitt beslut och hur klokt det är ur både ekonomiskt och patientsäkerhetsperspektiv. Det är politiskt självmord att försöka lägga ned en dygnet runt-akut.


När det läggs ett förslag om att lägga ner en dygnet runt-akut uppstår det snabbt en motrörelse där sjukvårds­personal och medborgare i lokala medier attackerar förslaget.

Det är lätt att förstå psykologin bakom protesterna. Det egna lokala sjukhuset ska bli av med resurser medan resurser ofta tillförs ett annat sjukhus i en större närliggande ort. Den egna orten dräneras på pengar och arbetstill­fällen och dessutom blir avståndet till närmsta nattakut mycket längre. Det längre avståndet till natt­akuten används sedan dessutom som bevis för att patientsäkerheten blir betydligt sämre och att liv riskeras för att spara några kronor.

Det går inte att vinna en politisk­ strid där omorganisation och besparingar står emot lokalpatriotism stärkt av läkare och annan sjukvårdspersonal som säger att liv hotas om förändringarna genomförs.

Doktoranden Jonas Larsson Taghizadeh, som står bakom studien av de försök till nedskärningar av akutsjukvård som har gjorts, har ett eget förslag till de politiker som vill minska på ett fullservicesjukhus. Hans råd är att spara successivt och att varken för personal eller medborgare tala om vad man egentligen har för planer.

När man följer utvecklingen på vissa sjukhus och inom vissa landsting är det nog redan så att man lärt sig läxan. Personligen tycker jag att det här är en dålig utveckling. De successiva neddragningarna innebär att patient­säkerheten långsamt urholkas eftersom de mindre resurserna späder på den problematik som alltid finns på ett mindre akutsjukhus. Nämligen att det inte går att ha specialistkompetens inom alla områden.

Det är cyniskt att inte ta den här debatten öppet. Om ledningen för ett landsting verkligen vill och vågar ta en öppen debatt och har bra argument för sin sak borde de kunna vinna opinionen. Om folk insåg att den dygnet runt-öppna sjukvården faktiskt blir betydligt sämre och att deras liv hotas av att akuten är öppen 24 timmar om dygnet i stället för att den är stängd några timmar på natten så borde debatten gå att vinna.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News