Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

”Vågar Skåne kliva ur sin nordkoreanska kostym?”

Publicerad: 2 Mars 2018, 09:00

Anna Spencer, överläkare i palliativ vård/ASIH Malmö.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Medan Stockholm försöker erövra världen med expansiva högriskprojekt, kör Region Skåne en egen variant av NKS – North Korean Solutions, skriver Anna Spencer i en krönika.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Efter en dag av intensivt patientarbete återkom jag till rummet och möttes av en hackerattack. Region Skåne hade tagit över min dator och installerat propaganda som skärmsläckare. En virtuell chock! Stora vita värdeord mot dramatisk svart bakgrund tonade in för att upplösas i glesnande pixlar och bytas ut mot nästa, allt pedagogiskt förklarat för den som inte förstår: Välkomnande (Vi möter andra som vi själva vill bli bemötta. Vi är öppna i sinnet och inbjuder till sam­arbete och nya idéer.) Drivande (Vi visar nyfikenhet och tar initiativ. Vi vill, vågar och agerar. Vi tar ansvar och vill göra skillnad.) Omtanke Respekt (Vi bryr oss om. Vi visar hänsyn till våra medmänniskor och den omgivning vi lever i.). What?!

Först blir jag förbannad, sen full i skratt. De är ju inte seriösa. Koncern­kontoret måste ha varit drogade. Fulla. Galna. Kunde de inte ha tagit i lite mer? Var detta det bästa de kom på?

[Välkomnande]
– Halloj! Välkommen till vanvårdcentralen Sjukt Kul, du pratar med Rosacea.
– Va? Det kan man ju inte heta!
– Hoppsan! Nån har visst vaknat på fel sida i dag. Du ska få några trevliga val.
– Jamen, jag vill beställa tid …

[Omtanke]
– Ok, känner du dig lite krasslig, kränkt eller gäller det en vaccination mot dum­heter?
– Jag vill beställa en …
– En resa! Absolut! Har du klimat­ångest?
– Va? Ja, jo …

[Drivande]
– Fint! Då kan jag rekommendera vårt VR-flyg. All inclusive. Vi låtsasflyger till valfri destination och ger dig fejkreseminnen och Facebookinlägg för endast …
– Men jag ska …
– Ahaaa, du befinner dig i livets slutskede. Då kan du prova vår ”Härlig är jorden-charter”. Också en helt flygfri flygning.
– Men jag vill inte …
– Usch, det där lilla ”inte”! Gäller det klago­mål får jag hänvisa till HR- och ekonomisektionen Bry & Bryt.
– Men jag vill …
– Så, lilla gubben, var inte rädd – jag vet att du vill! Och på alla våra resor serverar narkossköterskor avslappnande drinkar i VIP-loungen. I händelse av krasch sam­arbetar vi med Kolavippen AB, där du kan välja till Lilla dödspaketet med Värdig & Färdig, vårdsäng och kista i ett. I miljö­vänlig bambu.
– Får man ha …

[Respekt]
– Hunden med sig i himlen? Jajamensan! Alla hundar betraktas som vårdhundar när du flyger med Palliative Pilots. Nejmendåså. Det här var en muntlig bekräftelse på att vi har ett avtal. Välkommen åter eller trevlig resa eller vad jag ska säga!

På kvällen roar jag mig med att se Fab 5, realityserien där fem välkomnande, omtänksamma, drivande gaykillar hjälper hopplösa människor som kört fast i livet. De stylar om deras hem, deras utseende och deras tankar. Lite som ni i Region Skåne gör, fast på ett respekt­fullt sätt.

Nejmen, jag tror att det kan bli folk av er också! Om ni vill och vågar kliva ur er nordkoreanska koncernkostym. Vad säger ni Region Skåne? Hur öppna i sinnet är ni?

ANNA SPENCER

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev