Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vården blir bättre genom privatiseringar

Publicerad: 15 september 2010, 08:12

På söndag är det val och vårdfrågorna anses vara väldigt viktiga för många väljare och något som kan avgöra hur de tänker rösta.


Efter att ha följt valrörelsen aktivt sedan Almedalsveckan i somras kan jag konstatera att det egentligen bara är en fråga där regeringsalternativen på allvar skiljer sig åt. Det gäller synen på vem som ska bedriva vården i Sverige.

Med Göran Hägglund (KD) vid rodret i socialdepartementet har utvecklingen gått mot att en allt större del av vården bedrivs i privat regi. Vårdvalsreformen och omregleringen av apoteksmarknaden har varit de förändringar som i första hand har drivit på utvecklingen. I dagens tidning på sidan 8–9 öppnar Göran Hägglund för fortsatt privatisering och han ser egentligen inte att det finns något område inom vården som inte skulle kunna bedrivas i privat regi.

Socialdemokraterna med Ylva Johansson som sin vårdpolitiska talesperson är visserligen positiva till vård i privat regi, men vill vara med och styra hur den ska bedrivas. De vill ta bort den fria etableringsrätten i vårdvalet, de vill påverka vinstnivåerna i de privata vårdföretagen och de vill inte ha privata akutsjukhus. Under valrörelsens slutspurt har Vänsterpartiet och dess partiledare Lars Ohly profilerat sig allt mer i vårdfrågor. Ohly är ännu mer skeptisk till vård i privat regi, han säger bland annat nej till vinst i vårdföretagen.

Motivet för att bedriva allt större del av vården i privat regi är att den då ska bli flexiblare och mer effektiv. Vilket den också för det mesta blir eftersom landstingen som betalar ser till att ställa krav på flexibilitet och effektivitet och skapar ersättningssystem som gynnar de kriterierna.

Jag är övertygad om att vården blir bättre av den privatiseringsvåg som äger rum nu och jag hoppas att den får fortsätta oavsett vilket regeringsalternativ det blir. Och jag önskar att man från politiskt håll också låter bli att vara klåfingrig när det gäller att styra den privata vården. Styr i stället med hjälp av ersättningssystemen. Vill man ha mer vård i socialt utsatta områden, höj ersättningen där så kommer etableringarna. Är det förebyggande hälsovård man önskar eller högre kvalitet, hitta ersättningssystem som gynnar det.

Det som bekymrar mig mest inom den privata vårdsektorn är att de stora, både vårdbolagen och apoteksbolagen, ägs av riskkapitalbolag. Det finns en uppenbar risk för vinstmaximering och kortsiktighet när bruden ska kläs inför försäljning. Det vore bättre med långsiktiga ägare som tänker vara kvar i branschen.

Mikael Nestius
chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev