Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Vården ska inte dissa målen

Publicerad: 22 september 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det sticker till i kroppen när jag tar de sjögräshala stegen ner i vattnet. Det är inte alls lika varmt i luften som dagen innan när jag bestämde mig. Lade fram badkläderna och ställde klockan tidigare än jag behövt. Doppar mig och simmar några tag, isande men också härligt. Jag har länge tänkt och pratat högt om att jag är en sån som skulle må bra av att bada varje dag. Fanns bara möjligheten skulle jag göra det året runt. Nu under en höstvecka hade jag möjligheten att faktiskt se om det var något som skulle få min vardag att bli bättre.

Att pröva sig fram och hitta vilka sätt att leva på, äta på, träna eller jobba på som fungerar, är en viktig beståndsdel för rehabiliteringsteamet kring en reumatisk patient. För de allra flesta som får en reumatisk diagnos handlar det i dag inte om att dämpa smärta och försöka ta sig upp ur sängen. Det finns läkemedelsbehandlingar som gör att många patienter kan bevara sina fysiska funktioner betydligt bättre än tidigare.

Men att det var sämre förr är faktiskt inte ett argument som räcker. Det hjälper inte den 22-åring eller 78-åring som nu har en diagnos och som ser sin livssituation bli drastiskt påverkad. Vissa har svårt att hitta rätt behandling, måste testa, byta, får tuffa biverkningar.

För andra blir den psykiska påverkan stor även om lederna fungerar. Tankar på familjen, fritiden och ens existens hamnar plötsligt i ett nytt ljus. I arbetslivet förväntas det ofta att en individ ska prestera till 100 procent och konkurrensen är hård.

Det är en av anledningarna till varför det är positivt att rehabiliteringsteamet inom reumatisk vård får en mer framträdande plats både i Socialstyrelsens kommande riktlinjer och i nya vårdförloppet för reumatoid artrit som ska börja implementeras i regionerna i höst. Att stötta patienterna i att hitta den träning som funkar, den arbetstakt eller fritid som funkar och som gör dem gott.

I dag händer det i stället att unga personer med reumatisk sjukdom får sina drömmar om livet krossade av vårdpersonal. Enligt en undersökning som Unga reumatiker gjort bland sina medlemmar upplever nästan hälften att vården inte hjälper dem att fånga drömmar och mål. Ordförande Cajsa Helin Hollstrand pratar om vikten av att utgå från individen, prata om hur det går med dansträningen eller Vätternrundan. Inte bara om hur det går att bära hem matkassar från affären.

Att ta morgondopp de tillfällen jag befinner mig nära ett vatten, skulle nog hamna högt på min lista över mål.

---

Plus

Att forskare på Akademiska sjukhuset tar sig an att göra en koststudie med barn med JIA. Svårt men viktigt.

Minus

Att många regioner upplever att samarbetet med primärvården haltar inför införandet av vårdförlopp för reumatoid artrit.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev