Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vårdens ansvar att alla ska behandlas lika oavsett ursprung

Publicerad: 21 september 2010, 11:28


Rädslans, intoleransens och feghetens representanter har kommit in i Sveriges riksdag. De har dessutom fått en ställning som gör att de rent teoretiskt kan få ett stort inflytande över Sveriges politik. Det får inte bli verklighet.

Mångfalden, nyfikenheten och öppenheten behöver bli större om vårt land ska bli framgångsrikt. Vi behöver hjälp från alla fantastiska människor, som har valt att bosätta sig i vårt land, för att utveckla Sverige trots att de har sitt ursprung i ett annat land.

Inom sjukvården jobbar det massor med människor som har sitt ursprung utanför Sveriges gränser. Sjukvården har till uppgift att ta hand om alla som behöver vård oavsett var de är födda. Det är viktigt att sjukvården tar sitt ansvar både som arbetsgivare och som vårdgivare och ser till att behandla alla lika oavsett ursprung.

Jag hoppas också att vi i Sverige inte får någon glidning bland de etablerade partierna där de börjar anpassa sin politik efter de främlingsfientliga strömningarna.

Om vi förutsätter att Sverigedemokraterna inte får något realpolitiskt inflytande så kommer alliansregeringen att fortsätta som tidigare. Det lär bli vissa förändringar. Både Centern och Kristdemokraterna riskerar att tappa var sitt statsråd.

Men med största sannolikhet lär Göran Hägglund (KD) sitta kvar som socialminister. Han har redan genomfört stora förändringar inom de områden som han styr över, och har efter en del inledande problem visat sig vara en av regeringens mest handlingskraftiga ministrar.

Han genomdrev en avreglering av svensk apoteksmarknad och när den väl blev av så blev resultatet mer dynamiskt och spännande än man kunnat gissa. En marknad som det kommer att bli väldigt spännande att följa de kommande fyra åren. Göran Hägglund ansvarade också för alliansens genomgripande vårdvalsreform. En reform som inneburit en snabb privatiseringsvåg av svensk primärvård. Frågan är nu om den utvecklingen kommer att fortsätta och om den kommer att sprida sig till andra delar av sjukvården.

Jag tror att det är bra att konkurrensutsätta sjukvården och att privata alternativ bidrar till att utveckla och effektivisera svensk sjukvård. Men det blir ännu viktigare att ställa rätt krav på dem som utför sjukvården nu när de blir fler och mer olika. Hittills har tillgängligheten prioriterats. Det är dags att satsa på kvaliteten de kommande fyra åren.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev