Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Varje dag som går utan nationellt IT-system slösar skattepengar

Publicerad: 28 september 2010, 12:51

Försöken att få ordning på IT inom sjukvården verkar vara förföljda av dåliga beslut, enorma kostnader och långsamhet.


Nu är det satsningen på ett gemensamt patientjournalsystem för hela sjukvården i Stockholmsregionen som hamnat i blåsväder. Detta sedan kammarrätten slagit fast att landstingets upphandling strider mot lagen. Tidigare har länsrätten kommit till samma beslut. Trots det rullar systemet ut i Stockholm och det verkar inte som om Stockholms läns landsting tänker bry sig om domarna.

Det är lätt att förstå att landstinget inte gör om upphandlingen och försenar processen flera år. Samtidigt är det upprörande att en så stor offentlig förvaltning väljer att inte följa lagen. Troligtvis tänker man i stället betala skadestånd till dem som känner sig missgynnade.

En arrogans och ett slöseri med skattepengar som inte borde vara tillåtet. Först har man inte gjort upphandlingen på ett sätt som säkerställer bästa kvalitet och pris och sedan köper man sig ur sitt misstag. Jag hoppas att politikerna i Stockholms läns landsting tar sin landstingsdirektör i örat.

Men det är också skrämmande att arbetet med en nationell IT-strategi går så trögt. Varje gång jag möter människor som jobbar i sjukvården är klagomålen på IT-systemen något som återkommer. Frustrationen över journalsystem som ibland är bra och ibland inte bra, men som framför allt inte pratar med varandra, är stor. Självklart måste det till ett system som gör det möjligt att ta del av varandras journaler. Men det är inte bara journalsystemen som är problematiska. Det finns fullt av program som behövs inom vården, både som stöd i beslutsprocessen och för att redovisa vad man gjort i till exempel de nationella kvalitetsregistren.

Det är omöjligt att uppskatta hur mycket pengar dåliga IT-system i kombination med usel kommunikation mellan systemen kostar svensk sjukvård varje år. Jag är säker på att fungerande system skulle spara massor av arbetstid, men också medverka till bättre följsamhet till nationella riktlinjer och på så sätt till bättre kvalitet i sjukvården.

Nu går det inte att vänta längre. Det är dags att socialdepartementet tar ett helhetsgrepp och driver igenom det oavsett vad landstingen och andra aktörer tycker. Varje dag utan ett nationellt IT-system slösas enorma mängder av skattepengar bort och patienter får sämre vård än de skulle kunnat få.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev