Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Varning för vårdvalets fallgropar

Publicerad: 7 oktober 2009, 07:38

Vårdvalsreformen är den största organisatoriska förändringen som gjorts av svensk sjukvård.


Vi går från ett planekonomiskt system där respektive landsting har bestämt när och var vård ska ges till sina med­borgare, i alla fall vård som skattesubventioneras, till ett system där vi får fri etableringsrätt och där patienternas val av vårdcentral ska avgöra vilka som är framgångsrika och tjänar pengar och vilka som inte lockar några patienter och måste stänga sin verksamhet.

Argumentet för systemet är enkelt. Svensk vård har hög kvalitet för dem som får vård, men det är för svårt att få vård. Vårdvalssystemet kommer att ändra på detta eftersom tillgänglighet är det som kommer att locka patienter.

Så här i efterhand känns det märkligt att det har tagit så väldigt lång tid att komma fram till ett så självklart system, men det gäller att vara medveten om att det finns massor av fallgropar i det nya systemet som måste utvärderas och följas upp. De aktörer som nu kommer att producera primärvård oavsett om de är privata eller landstingsdrivna kommer att agera för att få ut maximal ersättning från systemet.

För att vården ska lyckas behålla sin höga kvalitet samtidigt som man ökar valfriheten och till­gänglig­heten krävs det att man utformar ersättningssystem som både tar hänsyn till just tillgängligheten och effektiviteten, men även kvaliteten. Problemet är att det är så mycket enklare att mäta tillgänglighet och kvantitet än kvalitet.

Systemet i Stockholm som på ett extremt sätt har gynnat tillgänglighet och snabba korta läkarbesök har på ett tydligt sätt visat att det är precis det man betalar för som man får. Det är få som vill ta sig an patienter med multipla och oklara problem.

Ett annat mer övergripande problem som ingen riktigt vill prata om, för att det är svårt att vinna väljare på det, är att ju tillgängligare vården blir desto mer vård kommer vi att konsumera. Det är till exempel så att storstadsbor i allmänhet och stockholmare i synnerhet konsumerar betydligt mer vård än folk ute i landet och det beror inte på att storstadsborna är sjukare. En trolig förklaring är helt enkelt att om det är lätt att gå till doktorn så går vi dit. Om antalet läkarbesök ökar med ökade tillgängligheten samtidigt som vi inte blivit sjukare så kommer en stor del av vårdens resurser att gå till att behandla människor som egentligen inte behöver läkarvård, frågan är var dessa resurser ska tas ifrån?

Dessa frågor och en hel del andra kommer vi på Dagens Medicin att ta upp på vår Privatvårdsdag som vi har i dag, onsdagen den 7 oktober, på Rival i Stockholm. Även ni som inte kommer att vara på plats har chans att se seminariet på SVT24.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev