Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Vi måste acceptera att de som har råd köper sig förbi vårdköer

Publicerad: 18 maj 2010, 12:24

Fetmakirurgin ökar explosionsartat i Sverige, både den del som betalas av landstingen och den del som människor betalar privat. Trots en ökning på närmare 50 procent förra året kommer behovet vara långt ifrån tillfredsställt.


Att operera magsäcken är den enda metoden som på allvar ger en långsiktig viktminskning för personer med fetma enligt de studier som finns. De personer som får magsäcken opererad visar också upp en rad andra positiva hälsoeffekter, men det finns stora risker med operation. Och med långsiktiga effekter pratar vi än så länge om fem år. Vi vet inte vad som händer på riktigt lång sikt.

Problematiken kring fetmakirurgin visar på flera av de problem som sjukvården står inför just nu.

I vårt tema mage och tarm i Dagens Medicin nr 20/10 visar vi hur stor skillnaderna är i hur många fetmaoperationer som genomförs i de olika landstingen. På Gotland opereras 131 personer per 100 000 invånare, medan det i Dalarna bara opereras 29 personer per 100 000 invånare. Det är alltså mer än fyra gånger så stor chans att få en fetma­operation på Gotland än i Dalarna. Det är inte en acceptabel skillnad mellan olika landsting.

I dag är rekommendationen att den som har ett BMI över 40 och de som har ett BMI över 35 och andra medicinska problem ska få operera sig. Men det är inte säkert att patienter som uppfyller de här kraven får operation och det är osäkert när de blir opererade. Trots expansionen är köerna långa. Dessutom finns det de som hävdar att även patienter med ett BMI över 30 borde opereras. De långa köerna och vårdens gränser gör att allt fler väljer att själva betala för en operation.

Det innebär att personer med bra ekonomi betalar sig förbi köer eller kringgår de gränser som sjukvården satt upp med hjälp av pengar. Jag anser att det är något som vi måste acceptera och att vi måste börja våga prata om vilken vård som samhället ska betala för och vilken vi ska betala för själva direkt eller via försäkringar.

Däremot finns det problem med att det går att tjäna stora pengar på olika typer av helt privat kirurgi. Ofta ställer människor stora förhoppningar till att ett riskfyllt och väldigt dyrt ingrepp ska göra dem lyckligare. Självklart är det kirurgens uppgift att informera om alla risker och se till att följa upp ingreppet både fysiskt och psykiskt. Men det kan inte vara lätt att avråda från något som gör en rik.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev