Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Vi måste ställa frågan om det ska gå att köpa en bättre vård

Publicerad: 17 augusti 2010, 14:17

Den vårdfråga som borde dominera valet lyser i stort sett med sin frånvaro. Vilken vård ska bekostas av skattemedel och vilken vård ska vi betala för själva?


I sommar har några typiska fall varit uppe till diskussion i media. De har handlat om frivillig sterilisering och hur många gånger en barnlös ska ha rätt till assisterade befruktningsförsök. Sjukhusen har nekat patienter behandling med hänvisning till höga kostnader och att ingreppen inte är medicinskt motiverade. Om fetmaoperationer kommer att visa sig vara så framgångsrika som nuvarande forskning visar kommer diskussionen om när man ska ha rätt till det ingreppet snart att bli högljudd.

Det borde vara en politiskt viktig fråga att berätta vad man tycker att samhället ska betala och vad medborgarna själva ska bekosta. Men eftersom de få politiker som har gjort ett försök att diskutera frågan bara blir jagade är det bekvämast att ducka och låta landstingstjänstemän, sjukhusledningar och klinikchefer fatta de obekväma besluten. Det är fel. Detta är en politisk fråga och inget som ska beslutas av tjänstemän eller folk på vårdgolvet.

En fråga som har lett till viss debatt är den om man kan tänka sig ett offentligt grundåtagande när det gäller vården och att folk sedan kan köpa tilläggstjänster. Den så kallade Borgkommissionen presenterade ett sådant förslag under Almedalsveckan.

Socialdemokraternas Ylva Johansson gick till hårt angrepp mot förslaget och ansåg att det aldrig ska vara så att man inom det offentliga systemet kan betala för tilläggstjänster. Ska man betala privat så ska man betala hela kakan själv. Ylva Johansson jämförde med skolan där det är förbjudet för den som vill ta del av offentliga skolmedel att ta ut avgifter av barnen. Även kristdemokratiska statsråden Maria Larsson och Göran Hägglund har markerat att man inte ska kunna få bättre vård om man betalar för sig.

Att det är politiskt omöjligt att det ska gå att köpa sig bättre vård inom sjukhusvården eller primärvården kan jag förstå, men det måste vara tydligt vilken vård man har rätt till och vilken man inte har rätt till. När det däremot gäller äldrevården förstår jag att det är politiskt känsligt, men det är ändå en fråga som måste diskuteras. Äldrevården är ju ofta en kombination av boende, omvårdnad och sjukvård. Vi accepterar att människor har väldigt olika standard när de bor hemma, att det inte skulle vara möjligt att påverka sin standard när man flyttar till någon form av äldreboende är inte logiskt.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev