Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Viktigt att huvudmän och personal ser till att mötas

Publicerad: 7 december 2011, 12:18

Det vore tragiskt om det inte går att vända den vikande trenden av besökare för Medicinska riksstämman.


Det behövs verkligen en sammankomst där professionen har möjlighet att debattera och förkovra sig allmänt inom medicin och sjukvård tillsammans med experter och beslutsfattare. Den negativa besökstrenden för Riksstämman accelererar trots ett mycket ambitiöst och spännande program.

Om det går dåligt för Medicinska riksstämman går det desto bättre för specialistföreningarnas möten både nationellt och internationellt. Det är helt uppenbart att både besökare och utställare prioriterar specialistmötena. Och det är lätt att förstå varför man prioriterar det egna specialistmötet om man måste välja, men det borde man inte behöva göra.

Fortbildningen inom den svenska läkarkåren är allt annat än lysande och i alldeles för stor utsträckning beroende av den enskilda individens egna initiativ. Till skillnad från i många andra europeiska länder finns det inga krav på vidareutbildning för svenska läkare och initiativen från arbets­givarna är alldeles för få och dåliga.

Därför behövs det verkligen möten där läkare och andra inom sjukvården har möjlighet att vidareutbilda sig lite bredare än det som är absolut nödvändigt inom den egna specialiteten. Riksstämman är ett sådant tillfälle och därför är den viktig.

Riksstämman är också viktig för att där finns möjligheten att debattera svensk sjukvård och det med både beslutsfattarna och dem som arbetar inom sjukvården. När det gäller att diskutera sjukvård på toppnivå har Almedalsveckan i Visby blivit allt viktigare. Där möts politiker, myndighetsföreträdare, organisationer, de stora privata sjukvårdsföretagen, läkemedelsindustrin och det yttersta toppskiktet inom svensk sjukvård.

Det är bra att de här personerna möts och diskuterar i Almedalen, men det vore ännu bättre om även folk på sjukvårdsgolvet kunde vara med i de här diskussionerna. Den möjligheten finns inte i Almedalen, men den finns på Riksstämman och därför borde den tas till vara bättre.

Det är nu hög tid för sjukvårds­huvudmännen att se till att deras personal får möjlighet att delta i Riksstämman så att svensk sjukvård får den vidare­utbildning och möjlighet till diskussion som den behöver. Läkaresällskapet måste också lyssna in vad som krävs för att besökarna ska komma.

MIKAEL NESTIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev