Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Viktigt att invänta alla fakta”

Publicerad: 13 mars 2009, 10:48

För en dryg vecka sedan greps en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, i Solna av polisen. Hon häktades, misstänkt för dråp på ett spädbarn.


I måndags eftermiddag släpptes läkaren, men brottsmisstanken fanns kvar.

Läkaren misstänks för att ha givit den dödsdömda flickan för mycket smärtstillande och sederande läkemedel i anslutning till att livsuppehållande behandling avbröts.

Fallet rymmer stor tragik, som alltid när ett nyfött liv släcks.

När polis och åklagare bryskt klev in på arbetsplatsen och grep läkaren dramatiserades förhållandet mellan medicinen och juridiken. Ska en läkare inte kunna fullgöra sitt viktiga arbete utan att riskera att gripas av polis?

Fallet är alltså både tragiskt och dramatiskt. Just därför är det viktigt att komma ihåg att vi ännu inte har sett hela bilden. När detta skrivs, på förmiddagen den 10 mars, har en mängd spekulationer spridits – mer eller mindre välgrundade. Många förståsigpåare har tyvärr uttalat sig för tidigt och i ett för osäkert läge.

Men ingen, förutom åklagaren, har hela bilden klar för sig.

En förutsättning för ett åtal borde rimligen vara att läkaren i det aktuella fallet har avvikit från gällande och legala medicinska rutiner för svåra vårdsituationer.

Enligt försvaret och sjukhusets chefläkare, Stefan Engqvist, har gällande rutiner följts i det aktuella fallet. När respiratorbehandlingen avslutades ska morfin och tiopental ha givits helt enligt praxis, för att lindra ångest och inte för att döda. Sjukhuset kom också fram till att någon lex Maria-anmälan inte skulle skickas in till Socialstyrelsen.

I efterhand kan det visa sig att just detta beslut var olyckligt. Om de ansvariga läkarna haft en god kontakt med föräldrarna borde de kunna indikera värdet av en lex Maria-anmälan. Då hade den medicinska utredningen kommit före den juridiska.

Den allmänna debatt som nu initierats kommer förhoppningsvis att leda till större klarhet för hur livs­uppe­hållande vård ska avslutas.

I mitten av november 2008 föreslog Statens medicinsk-etiska råd, Smer, en utredning för att skingra rättsliga oklarheter vid vård i livets slutskede.

Socialminister Göran Hägglund (kd) har hittills avvisat förslaget, men fallet på Astrid Lingrens barnsjukhus borde få honom att ompröva sin inställning.

Dock är det viktigt att komma ihåg att alltför detaljerade riktlinjer kan motverka sitt syfte. Riktlinjer får aldrig bli mer än en del av det stöd som den medicinska personalen kan luta sig mot – varje fall är i grunden unikt.

När vi diskuterar sjukvårdens allra svåraste ställningstaganden, bokstavligen på gränsen mellan liv och död, bör det ske i en lågmäld och saklig ton som respekterar samtliga inblandade.

Eventuellt behövs en översyn av hur gränsdragningen mellan juridik och medicin ska hanteras. Men låt oss invänta alla fakta i det aktuella fallet innan vi kräver nya utredningar och åtgärder.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Läs mer:

Hela Dagens Medicins rapportering om dråpmisstänkta läkaren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev