Ledare
991 sidor om hur vi ska kunna få god kvalitet i äldreomsorgen
Publicerad: 4 april 2017, 13:48
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Förra veckan landade en mastodontutredning på regeringens bord. Äldreminister Åsa Regnér (S) fick 991 sidors underlag och förslag på hur kvalitet i äldreomsorgen ska kunna uppnås. Utredaren Susanne Rolfner Suvanto föreslår bland annat att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke och att de 4 000 som varje år går klart en utbildning till undersköterska ska bli långt fler, faktiskt borde de vara 16 000 årligen, enligt utredaren.
Planen som läggs är både stor och långsiktig. Den ska sträcka sig över fyra mandatperioder och räcka ända till år 2034. I den understryks att de som jobbar i äldreomsorgen behöver tid för reflektion och handledning, och en utbildad chef som inte kan ha hur många som helst under sig.
I de delar som mest kan påverka sjukvården föreslår utredningen bland annat att starta ett nationellt kompetenscentrum om äldre personer och psykisk hälsa. Över huvud taget handlar förslagen om att stötta personalen med kunskap om hur dålig hälsa förebyggs, både vad gäller mat, motion och rehabilitering. ”Tillgång till rehabilitering och hjälpmedel ska vara lika god för äldre personer som för yngre personer”, skriver utredaren. Hon håller med om slutsatserna i en annan stor utredning, den Göran Stiernstedt lämnat om effektiv vård: Äldre behöver sammanhållen vård och omsorg. Därför vill Susanne Rolfner Suvanto se ytterligare en utredning som lämnar förslag om hur kommuner och landsting ska vara skyldiga att erbjuda äldre med stora behov mer valfrihet att välja vård och omsorg som hänger ihop. Kring den gamle behövs multiprofessionella team och kring dessa team behövs en fungerande lagstiftning som gör det möjligt att hålla en gemensam vård- och omsorgsjournal. Dags därför att väcka liv i en annan utredning, den Lena Lundgren tog fram om Rätt information på rätt plats i rätt tid.
Välfärdsteknik ges också en del utrymme och utredaren ser stora möjligheter för landsting och kommuner att bli starkare vid upphandlingar genom att slå sina påsar ihop.
Personligen tror jag att digitaliseringen av välfärden, och samhällets förmåga att få ny teknik i användning, kommer att bli det som avgör kvaliteten i framtidens äldreomsorg.
Toppen
Att patientsäkerhetsexperten Hans Rutberg reagerar på regeringens uppdrag till Socialstyrelsen att se över hur brister i bemanning påverkar risken för vårdskador. ”Att sammanställa vad vi redan vet får inte försena arbetet med att lösa problemet.” Läs på dagensmedicin.se.
Botten
Att inrikesminister Anders Ygeman (S) öppnar för att sjukvården ska kunna tipsa polisen om personer som behandlas för krigsskador där man misstänker att de återvänt efter att ha stridit för jihadister i Syrien. Sjukvården är en förtroendebransch.
CHRISTINA KENNEDY
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.