Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Alla branscher behöver system med en viss förutsägbarhet

Publicerad: 29 januari 2019, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Av alla svåra frågor som debatteras i och kring hälso- och sjukvården är prissättningen av läkemedel utan tvekan en av de svåraste. Under de år som jag har bevakat vårdfrågor har jag träffat max en handfull personer som kan göra processen något så när begriplig, och många fler som gärna vill och ändå misslyckas.

Frågan rymmer i förlängningen det mesta. Konflikt mellan statligt och regionalt ansvar, jämlik vård, transparens, förutsättningar för life science-branschen att växa, samhällsekonomiska prioriteringar och lite till. Hur ska nya läkemedel få ett lämpligt pris? Hur ska läkemedelsbehandling finansieras av samhället? Och hur ska samma samhälle säkra att patienter får ta del av de senast tillgängliga behandlingarna (när det finns stöd för att de funkar)?

Det är alltså en rejäl pedagogisk utmaning att som statlig utredare lägga fram förslag på området, vilket gjordes för bara ett par veckor sedan.

Bland de nya förslagen finns mycket som är tekniskt. Den största föreslagna förändringen är att sluta med det särskilda statsbidrag som regionerna i dag får för läkemedelskostnader inom förmånssystemet. I stället föreslås regionerna få ett generellt statsbidrag. För att locka till ett större ansvarstagande skulle regionerna också få behålla alla återbetalningar och rabatter från avtal med läkemedelsbolag.

Det framstår som en rimlig förhoppning att den som får ett helhetsansvar också blir mer taggad på att hitta effektiviseringar. Drivkraften verkar hyfsat tydlig. I många andra delar är dock förslagen, som av naturliga skäl är rätt detaljerade både tekniskt och juridiskt, svåra att överblicka konsekvenserna av.

Det är så många saker som beror på varandra. Om man drar lite i spaken i ena änden av systemet kan oväntade saker hända i andra.

Det allra svåraste är förstås att skapa ett system som är tillräckligt tydligt för dagens behov och som samtidigt inte behöver göras om stup i kvarten. Vi vet ju inte vilka behandlingsmässiga genombrott som väntar runt hörnet.

Men det vi vet är att alla branscher behöver system med viss förutsägbarhet för att funka, och att moderna demokratier mår bra av transparens, särskilt när det är skatte­medel som används. Så låt oss hoppas på det.

Toppen
Att regeringens utredare föreslår att mildra kraven för att få behålla sjukpenningen efter ett halvt års respektive ett års sjukskrivning. Patienter tillfrisknar inte för att de blir av med sin sjukförsäkring.

Botten
Att skrapning av livmoderslemhinnan före in vitro-fertilisering utförs på flera håll. En ny svensk randomiserad studie, publicerad i New England Journal of Medicine, slår fast att skrapning inte ger fler levande bebisar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev