Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Alla medel är inte tillåtna – inte ens under en pandemi”

Företrädare för forskningsvärlden som rör sig i grupper där grova person­angrepp och hat florerar bör hasta därifrån, skriver Lisa Blohm.

Publicerad: 17 februari 2021, 14:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm, chefredaktör för Dagens Medicin.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Covid-19

I veckan berättade Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och professor vid Karolinska institutet, att han kliver av såväl debatten som forskningen om covid-19. Efter hot, påhopp efter påhopp i sociala medier, hat och sömnlösa timmar.

”När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova, då är det inte värt det. På sätt och vis är det ändå tråkigt för det betyder att den andra sidan har vunnit”, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Nyheten har, med rätta, fått stort genomslag.

Jonas F Ludvigsson är van att synas i medier, inte minst i egenskap av ytterst flitig författare till vetenskapliga artiklar med inriktning mot epidemiologi.

Det som, enligt honom själv, i januari utlöste en storm av angrepp, var rön presenterade som ett brev i New England Journal of Medicine. Jonas F Ludvigsson och kollegor hade utifrån registerdata sett att få svenska barn behövt intensivvård till följd av covid-19. 

Reaktionerna som följde ledde bland annat till att Jonas F Ludvigsson för en dryg månad sedan valde att polis­anmäla hot.

Hätska toner i sociala medier har tyvärr blivit så vanligt att vi kanske alla har blivit lite avtrubbade. Men det är tillräckligt allvarligt när det handlar om anonyma troll mest ute efter att uppröra och extremt allvarligt när det faktiskt handlar om att skrämma till tystnad. Det är ett hot mot både demokrati och nödvändig diskussion.

Alla medel är inte tillåtna, inte ens under en pandemi med ett desperat sökande efter svar. Argument och rön ska stötas och blötas under civiliserade former.

Det är både tragiskt och skrämmande när dessutom forskare deltar i angrepp på sociala medier – dolt eller öppet. I ett debattinlägg på Dagens Nyheter den 13 februari skriver 42 läkare och forskare, däribland Jonas F Ludvigssons far, professor i Linköping, just om detta och att ”vi alla behöver fundera på hur ett akademiskt samtal ska föras”.

Det är viktigt att minnas att de allra flesta i den medicinska världen värnar ett bra debattklimat, hur oense de än är i sakfrågor.

Men vissa har klivit över gränsen. De företrädare för forskningsvärlden som rör sig i grupper, det må vara slutna Facebookforum eller helt andra sammanhang, där grova person­angrepp och hat florerar, bör med snabba steg skynda sig därifrån.

Fotnot: En korrigering om undertecknarna av debattinlägg i Dagens Nyheter är gjord.

Relaterade artiklar

Jonas F Ludvigsson slutar forska efter hat och hot 

KI om hoten: Aldrig varit ett så hårt tonläge 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev