Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Återstår att se om samsynen ger en gemensam väg framåt

Publicerad: 12 juli 2014, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ersättningssystemen är fortsatt heta i vårddebatten. Det märktes under Almedalsveckan, där de värsta svallvågorna från diskussionerna om New Public Management nu ändå lagt sig.

Samsyn och dialog för att komma framåt och ett försiktigt skruvande på ersättningssystemen i primärvården –det tycks vara den nya melodin.

Under ett seminarium som Dagens Medicin arrangerade tillsammans med Svensk förening för allmän­medicin visade föreningens ordförande Karin Träff Nordström upp en bild av en allmänläkare kväst under tyngden av patient, styrsystem, beställarförväntningar och ersättningsmodeller. Hon berättade leende om att vissa av hennes allmänläkarkollegor drömmer om en annan bildvariant. En där bara läkaren och patienten syns helt ensamma och stående upprätt utan tryck uppifrån – där doktorn lägger en omhuldande arm om sin besökare.

Men den bilden menar nu Karin Träff Nordström inte är helt realistisk. Det kommer att finnas krav och styrning inom vården, det är bara att acceptera. Men i bästa fall kan läkaren, patienten och systemen rymmas i bilden tillsammans utan att något blir platt som en pannkaka underst.

Hur detta underverk till lösning ska uppnås råder det som vanligt lite delade meningar om. Men aldrig har väl samförståndet mellan läkarnas företrädare och landstingen varit så stort som nu.

Fokus ska vara på vad man vill uppnå, inte ekonomin. Överdriven detaljstyrning är av ondo.

Representerar nyvalda Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet och nyligen omvalda Karin Träff Nordström, ordförande i Sfam, en mindre konfrontatorisk typ av yrkesföreträdare? Eller har landstingens beställare helt enkelt sett att den målstyrda biten av ersättningen inte var så lätt att maximera som man först trott?

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, efterlyste när jag intervjuade henne mer innovation och kreativitet från läkarhåll vad gäller att hjälpa till att hitta bra mått på nöjda patienter.

Det blir spännande att se om den dialog som uppstått mellan företrädare på hög nivå leder fram till något som också distriktsläkaren på golvet tycker är vettigt. Frust­rationen där lär inte försvinna i brådrasket.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev