Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Att bilda en region löser inte alla sjukvårdens problem

Publicerad: 23 April 2015, 06:54

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det är stor skillnad på 127 000 och två miljoner. Medan Stockholms läns landsting har bördan och styrkan av att kunna planera för två miljoner invånare som behöver vård, ska man i Jämtland göra samma sak för 127 000.

Inte undra på att det blir stora skillnader i vården när landsting och regioner går in i upphandlingar eller stora framtidsbeslut med så olika förut­sätt­ningar.

Att regeringen nu beslutat att lufta frågan om storregioner är bra. Ansvarskommittén kom redan 2007 fram till att sex eller nio sådana regioner vore en bättre indelning av Sverige än de 21 län och landsting vi har i dag. Sen hände ingenting. Den dåvarande regeringen la utredningen i skrivbordslådan och ägnade sig åt annat. Visserligen knådade man fram en liten kompromiss två år senare i vilken försöksverksamheten med regioner i Skåne och Västra Götaland permanentades, men på det stora hela hände ingenting.

När raketerna smällde senaste nyårsnatten bytte i och för sig flera landsting namn till regioner, bland dem Jämtland som nu heter Region Jämtland Härjedalen. Det finns i dag elva landsting och tio som har rätt att kalla sig regioner, med ansvar för regional utveckling. För sjuk­vården spelar dock namnbytet mindre roll. Den verkliga kraften uppstår först när regionen är tillräckligt stor för att kunna välja smart vid investeringar, driva förbättringsprojekt under lång tid eller ta ett grepp om personal­försörjningen.

Region Jämtland Härje­dalen har alltså samma problem som Jämtlands läns landsting hade före nyår. Eller några till. I mitten av mars meddelade regionen att pro­gnosen för 2015 pekar mot ett minusresultat på 240 miljoner kronor. Det kostar att ha fler anställda, att ändå hyra in arbetskraft, att betala för läkemedelsnotan och köpa in vård från andra håll. Det kostar för mycket.

När civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu aviserar att regeringen kommer att sätta fart på frågon om regionindelningen är det ett steg i rätt riktning. Men utan att vara lösningen på alla sjukvårdens problem. För Region Jämtland Härjedalen skulle det dock inte skada att slå sina påsar ihop med antingen de tre övriga landstingen i norr, eller åtminstone med Västernorrland. Det var så förslagen såg ut 2007. Och sen hände ingenting.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev