Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Att överblicka konsekvenserna av artificiell intelligens är svårt

Publicerad: 13 mars 2018, 14:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Denna vecka skriver jag ledare från Austin, Texas, där jag och tiotusentals andra besöker en jättekonferens om digital utveckling vid namn SXSW Interactive.

Programmet spänner över alla samhällsdelar och det är just blandningen av både ämnen och deltagare som gör det så spännande. Design, blockchain-teknik, kryptovalutor, röststyrd sökning, samhällsbyggnad och trendspaning fyller programmet.

I år cirklar diskussionerna bland annat kring maskininlärning och artificiell intelligens, det vill säga att lära datorer att lära sig själva, och hur detta kan bistå mänskligheten att leva livet enklare eller smartare.

Ämnet har diskuterats flitigt även tidigare år, men i år har diskussionen vidgats. Från det vissa tolkat som blind och naiv optimism inför vad AI kan åstadkomma, understryker nu många talare de etiska implikationer som följer med utvecklingen. Kommer de nya tjänsterna och produkterna till på ett sätt som är inkluderande för alla, eller för den delen transparent? Kan vi överblicka konsekvenserna?

Nej, säger Elon Musk, grundare av elbilmärket Tesla och rymdfartföretaget SpaceX, som på plats i Austin ger uttryck för sina farhågor. Utvecklingen, och hur snabbt den går, skrämmer honom, förklarade han på scen häromdagen, och vill att de som bygger AI ska granskas av offentliga organ.

Det är inte sällan svårt att bedöma de spännande tankar som presenteras här. I ämnen där man själv har förkunskaper blir det tydligt att det som visas upp ibland är selektiva versioner av verkligheten.

I ett av få svenska inslag i programmet presenterades Nya Karolinskas arbete med värdebaserad vård. Chefen för Karolinskas innovationsplattform, Stefan Vlachos, talade i lördags under rubriken Värdebaserad vård från Sverige till Brasilien. Hans presentation – specifikt om innovation, upphandling och temabaserad organisation – hänvisar till goda resultat i användning av ny teknik vid ryggoperationer. Men inget nämns om vare sig kritiken mot projektet eller de aktuella granskningar som pågår i Sverige av både värde­baserad vård och sjukhusbygget. Jag frågar Vlachos efteråt om det är en rättvis bild av utvecklingen på NKS som han ger publiken och får svaret att ”att det är en riktig representation av förhoppningarna”.

Toppen
Att etikprövning av forskning på människor samlas i en myndighet från 1 januari nästa år, efter ett riksdagsbeslut. Den nya myndigheten ersätter dagens etikprövningsnämnder och ska minska risken för jäv.

Botten
Att tarmbakterier tycks ha fått fäste på Nyköpings lasarett, där 33 personer har smittats och 400 nu kallas till provtagningen i landstingets smittspårningsarbete. VRE upptäcks numera i sjukvården några gånger om året, enligt Folkhälsomyndigheten.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev