Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Även läkarkåren måste diskutera hur framtidens läkare ska se ut”

Publicerad: 18 april 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fler och fler av dem jag möter i Dagens Medicins läsekrets talar om vikten av ett hållbart yrkesliv. Eller kanske längtan efter ett hållbart yrkesliv. När man skärskådar de senaste siffrorna från Afa Försäkring är det lätt att se varför.

Medan den psykiska hälsan har blivit bättre bland många yrkes­grupper i kommunerna ser det närmast nattsvart ut för läkarna. Sämst är det för kvinnor. Antalet långa sjukfall med psykiska diagnoser är enligt rapporten 4,9 per 1 000 anställda för manliga läkare. Och 13,1 per 1 000 anställda för kvinnliga läkare.

Många av dem som fått hjälp vid Erstas psykiatriska klinik, som specialiserat sig på behandling av just vårdpersonal, är AT-läkare och ST-läkare. Att redan i början av sin karriär bli sjuk av jobbet är förstås en svår personlig upplevelse. Men det är också ett slöseri ur ett samhällsperspektiv. Unga generationer kan och ska ha förmågan att bidra med nya perspektiv på de arbetsplatser där de kliver in. Att bli lyssnade på när de ifrågasätter ”så har vi alltid gjort” och tänker nytt för patienter och kollegor. Men att efter en lång och tuff akademisk utbildning bara hinna doppa fötterna i sitt nya yrkesliv innan man blir långtidssjukskriven är inte rimligt.

För att få rätsida på situationen måste naturligtvis arbets­givarna ta sitt ansvar för gott ledarskap, professionell personalvård och rimliga arbetsvillkor. Det pågår på många håll en välbehövlig diskussion om att till exempel skapa gröna öar av god bemanning i primärvården.

Samtidigt behöver läkarkåren också bidra till en diskussion om en yrkesroll i förändring. Hur ser framtidens läkare ut? Vad krävs och vem passar för den sortens läkarjobb som kommer att behövas i framtidens sjukvård? Vad behöver man ha för förhållningssätt, kollegor och stöd för att må bra genom ett helt yrkesliv? Är de blivande kollegor som går på utbildningen rätt rustade?

Flera politiska partier har pekat ut personalen som vårdens viktigaste resurs. Det är lätt att hålla med om. Om inte utvecklingen lyckas vändas är dock risken att det bara blir en floskel. Dagens Medicin kommer att fortsätta bevaka den legitimerade vårdpersonalens arbetsvillkor. Ge oss gärna idéer och tips om åt vilket håll vi ska låta våra journalistiska ficklampor lysa härnäst.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev