Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Bara genom att våga identifiera skillnaderna går de att påverka

Publicerad: 23 september 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Med en liknelse från fotbollen blir inte alla spelare en Zlatan, trots att man tränar jättemycket”. Orden kommer från Pär Stattin, professor i urologi. Han kommenterar en omfattande svensk studie av skillnader i kirurgers resultat som vår vetenskapsreporter Carl-Magnus Hake skriver om.

Det är förstås en självklarhet – ingen skulle hävda att alla är precis lika skickliga på det de gör. Inte heller urologer som opererar prostatacancer, vilket den aktuella studien handlar om. Men forskarna bakom den ser större spridning i resultat när det gäller biverkningarna impotens och urinläckage än de hade förväntat sig. Det är en signal att det finns saker som kan göras bättre.

Skillnaderna låter sig i studien inte enkelt förklaras med att erfarna kirurger per automatik är skickligare. Studien visar att erfarenhet är långt ifrån den enda faktorn av betydelse när det gällde biverkningar. Däremot fanns en tydlig korrelation mellan antal operationer per år och minskad risk för återfall.

Det är svårt att invända mot liknelsen om Zlatan. Ändå är jämförelser fortfarande en känslig fråga. Ingen vill pekas ut som den som släpptes in på plan i brist på bättre spelare. Därtill finns det en drös bakomliggande och ibland svårfångade orsaker som kan förklara skillnader i resultat.

Men bara genom att våga se och analysera skillnaderna går det att påverka dem. Det finns i dag en betydligt större öppenhet i sjukvården för att visa upp jämförelser offentligt än i början av 2000-talet och det har snabbat på arbete med kvalitetsfrågor. Enträgna eldsjälars arbete med kvalitetsregister har givit effekt.

Att redovisa enskilda kirurgers resultat för vem som helst, tror jag inte på. Det skulle antagligen sätta fokus på fel saker och förklaringar som skillnader i patientmix glömmas bort. I väldigt många fall spelar dessutom små variationer i skicklighet i praktiken ingen roll.

Men även jämförelser på individnivå kan vara viktiga för att den enskilda kirurgen ska inse att det finns saker att slipa på och chefer få upp ögonen för möjliga systemfel. När det gäller just operationer av prostatacancer visar studien att skillnaderna i biverkningar var mindre vid robotkirurgin, som till stor del tagit över.

Det vore välkommet med liknande studier på fler områden. Och förhoppningsvis bidrar denna till ytterligare förbättringar av prostatacancerkirurgin.

---

Toppen

Gräddfil för multisjuka äldre

Det blågröna styret i Region Uppsala vill inrätta särskilda mottagningar för multisjuka som är 75+. Inspirationen kommer från Östergötland. Om satsningen lyckas kan både Akademiskas akut avlastas och patientgruppen få ett bättre omhändertagande.

Botten

Turerna kring förlossning

Förra året stängdes Karlskoga lasaretts förlossning. Verksamhetschefen sa då att patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn inte kunde garanteras. Sedan dess har turer om en eventuell entreprenad pågått där det verkar handla mer om politik än patientsäkerhet.

LISA BLOHM

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev