Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Begränsning till få sjukhus kan svida – men är nog nödvändigt

Det är naturligtvis bittert för sjukhus som mister rätten att bedriva viss vård, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm om besluten om högspecialiserad vård.

Publicerad: 27 oktober 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är naturligtvis bittert och problematiskt för sjukhus som mister rätten att bedriva viss vård som de kanske har satsat hårt på, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Covid-19Högspecialiserad vård

Koncentrationen av högspecialiserad vård har puttrat på lite i bakgrunden under coronapandemin, precis som de steg som i ojämn takt tas mot nära vård. Men det händer saker, visar vår genomgång av nuläget. För bara ett par veckor sedan togs beslut om nationella tillstånd för fyra nya områden av högspecialiserad vård och åtskilliga fler är på gång. 

Fortfarande är merparten av den högspecialiserade vården en fortsättning på det som tidigare kallades rikssjukvård – men allt fler områden tillkommer också efter lagändringen 2018, föregången av en mycket omdebatterad utredning.

Varje del av den högspecialiserade vården får bedrivas på högst fem sjukhus – men hittills är det som mest fyra som viss vård har fördelats på. I den enklaste av världar sammanfaller de enskilda regionernas önskemål om att erbjuda en viss typ av vård perfekt med det som bedöms vara de nationella behoven. Och så är det faktiskt ibland. Betydligt knepigare blir det när de enheter som i dag erbjuder en viss vårdtyp är fler, i vissa fall betydligt fler, än de som sedan får tillstånd.

Det är naturligtvis bittert och problematiskt för sjukhus som mister rätten att bedriva viss vård som de kanske har satsat hårt på – och dessutom saknar möjligheten att få tillbaka just denna vård. Numer är tillstånden nämligen inte tidsbegränsade och behöver inte sökas om.

Samtidigt är detta en nödvändig förändring för långsiktig stabilitet och utveckling. Att först koncentrera vård till ett litet antal sjukhus och sedan välja delvis andra sjukhus ett antal år senare är en sämre lösning. Och även om det kan svida och enskilda beslut vara knepiga och leda till ifrågasättanden, är nog koncentration av den här typen av vård en nödvändighet.

Samtidigt är det betryggande att processen i några fall lett till att högspecialiserad vård inte koncentreras – det stärker bilden av en seriös process och inte bara ett rusande framåt.

Vilka långsiktiga vinster och eventuella negativa konsekvenser som koncentrationen har lett till får framtiden utvisa.

Nästa vecka gör tryckta Dagens Medicin ett uppehåll och är åter den 10 november. Då fångar vi säkerligen upp delar av Coronakommissionens slutsatser, som ska presenteras nu på fredag.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev