Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Berätta för grannen om behovet att transformera sjukvården

Publicerad: 10 oktober 2017, 12:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Inom alla delar där vi mäter vården blir tillgängligheten sämre”. Det säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör för myndigheten Vårdanalys som följt upp hur vårdgarantin funkar.

Det gör den inte, kan man väl säga sammanfattningsvis. Färre samtal på telefon blir besvarade samma dag, färre får läkarbesök inom sju dagar och fler får vänta längre än 90 dagar på besök i den specialiserade vården.

I köerna hittar man alla sorters patienter. Jag har pratat med sjukhuschefer som försökt beta av sina köer och hittat enstaka patienter som glömt att de väntade. Men också hört många, många sjuka berätta om det lidande som väntetid utgör. Oro och stress över att inte få hjälp och för att sjukdomen i sig ska bli värre av att vänta.

När man kommit så här långt i reso­nemanget brukar många höja rösten och säga att sjukvården i Sverige ändå är väldigt bra. Jämförelsevis. Och det är sant; vi ska aldrig glömma privilegiet av att bo i ett land vars sjukvård omfattar alla, och inte heller de många goda resultat som vårdpersonal varje dag levererar för patienterna.

Men vårdgarantin är inte en högt ställd ambitionsnivå eller en inspirerande målsättning att jobba mot. Det är en författningsreglerad garanti. Landstingen har skyldighet att leva upp till den. Kan man inte det borde vi som samhälle tagga ner och säga, nej det här är inte realistiskt, det här klarar vi inte av. Det vore schysstare mot befolkningen. Särskilt ett valår.

Det största problemet, menar jag, är inte tillgänglighetsproblematiken i sig utan hur den på lång sikt påverkar förtroendet för sjukvården och sam­hälls­bygget. Om vården inte funkar, varför betalar jag skatt? Vågar jag lita på att vården finns där för mig när jag behöver? Om jag har råd, ska jag säkra upp med en privat sjukförsäkring?

I söndags hölls en partiledar­debatt i SVT och som vanligt höll den del som rörde sjukvården erbarmligt låg nivå. Digitalisering, nya arbetssätt, folkhälsa och nära vård nämndes inte alls. Det är nästan som att behovet av att transformera sjukvården inte alls nått fram till politiker på riksplanet. Når den inte heller fram till befolkningen är vi illa ute. Prata med era grannar, era vänner, era dagisbekanta. Berätta vad ni ser nu, och vad ni tror kommer hända om sjukvården inte ställer om.

Toppen
Att läkare vid Södersjukhuset vågar tala öppet i SvD om sina misstankar att tidigare vd:n petades för att han framfört kritik och oro om patientsäkerheten. Oavsett vad som stämmer, är det grundläggande och viktigt att medarbetare i sjukvården gör sina röster hörda.

Botten
Att det kommer signaler om att sjukvårdens klädregler efterlevs lite si och så. På flera håll i landet behövs uppstramning och påminnelser om att långärmat, nedhasat och andra avarter ska bort. Hygienfrågan måste tas på allvar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev