tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Berätta om din klickfiskande journal så känns det bättre

Publicerad: 25 maj 2016, 05:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är i vardagen e-hälsan måste fungera. ”Fungera” är för övrigt en väldigt lågt satt ambitionsnivå: System ska underlätta, hjälpa och driva på rätt utveckling. Att de fungerar bör vara en så kallad hygienfaktor, en självklarhet.

Självklarheter ger i allmänhet inte medarbetare mer arbetsglädje, däremot kan bristen på dem nagga arbetsglädjen i kanten. Eller punktera den som en ballong.

Dagens Medicins bloggande barnläkare, Mats Reimer, skrev nyligen om ett nytt journalsystem på sitt jobb. Han understryker några positiva egenskaper, som snabbmeddelanden och möjlighet att infoga bildfiler. Sen kommer han till det han – gissar jag – gör oftast.

För att skriva en kort anteckning i journalen måste jag först klicka sju gånger. ”Nytt” – klick – ”Journal­mallar Läkare” – klick – ”Läk Notat om patient” – klick – ”Kontakttyp (obligatorisk)” – klick – rullista – klick – ”Notat om patient” [igen!] – klick – ställa markören i textfält – klick. Sedan kan jag börja skriva i journalen. Några klick kan bytas ut till tryck på tab, piltangent eller scrolla på mushjulet.

Jag tycker att det är underbart precist beskrivet. Det är detaljerna som gör att bilden träder fram. Bilden av något orimligt. Det är samma bild som när Sylf-ordförande Emma Spak beskriver hur hon fortfarande faxar i jobbet. Eller hur vårdpersonal på vissa håll i landet lägger dagar av sin arbetstid på att helt manuellt rapportera in uppgifter ur patientjournaler till kvalitetsregister.

För när dessa små berättelser läggs ut i vardagens strålkastarljus så blir det uppenbart att det finns en del att göra.

Det bländande skenet kan fungera som drivkraft för förbättringar. Dåliga system byts ut när det blir för genant för ansvariga sjukhuschefer och politiker att svara på varför det fortfarande faxas i vården.

I väntan på radikala lösningar kan också uppmärksamheten kring vardagsproblemen ge knep och tricks från någon annan enskild användare som slitit sitt hår precis som du. Någon som lärt sig kortkommandona och gärna vill dela med sig.

Så berätta gärna om din it-vardag. Jag tror det hjälper.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev